nieuws

Commissarissen Grontmij stappen op na kritiek beleggers

bouwbreed Premium

Twee van de vijf commissarissen van Grontmij zijn woensdag opgestapt. Enkele grote aandeelhouders, waaronder beleggingsmaatschappij Darlin, vroegen daarom.

De groep grootaandeelhouders, waarvan ook ING en Delta Lloyd deel uitmaken, houden de commissarissen verantwoordelijk voor de financiële situatie waarin het advies- en ingenieursbureau verkeert.

Grontmij gaf eerder deze week een winstwaarschuwing af en liet weten waarschijnlijk geen dividend uit te keren over dit jaar. Ook maakte het bedrijf uit De Bilt bekend dat het aantal kantoren in Nederland wordt teruggebracht van 22 naar acht.

De groep kritische aandeelhouders vindt dat Grontmij afgelopen jaren te veel heeft uitgegeven aan overnames met een stijgende schuldenlast tot gevolg. De overgenomen bedrijven blijken bovendien onvoldoende te renderen.

Grontmij kocht in 2006 voor ruim 160 miljoen het Deense Carl Bro. Een jaar later volgde de overname van het Belgische Libost. In 2008 werden de Britse branchegenoten Trett Consulting en Roger Preston ingelijfd. Afgelopen jaar werd het Franse Ginger voor 120 miljoen euro verworven.

De commissarissen die woensdag opstapten zijn voorzitter Frank Meysman en vice-voorzitter Sjoerd Eisma. De raad van commissarissen bestaat nu nog uit René van der Bruggen, Jan Zegering-Hadders en Philippe Montagener. Zegering-Hadders is benoemd tot de nieuwe president-commissaris.

Reageer op dit artikel