nieuws

Caterpillar geeft stillere K-serie wielladers een flinke ‘push’

bouwbreed

Caterpillar geeft stillere K-serie wielladers een flinke ‘push’

Na de presentatie van de vernieuwde E-serie graafmachines, is het nu de beurt aan de wielladers. De eerste drie vernieuwde machines uit de vijfdelige K-serie werden dit najaar door Caterpillar aan de vakpers gepresenteerd en toegelicht op de demonstratiesite in het Spaanse Malaga. Het gaat om de grotere wielladers, de 23 tons 966K, de 25 tons 972K en de 30 tons 980K. Binnenkort komen daar de 19 tons 950K en de 20 tons 962K bij.

De nieuwe K-serie gaat de huidige H-serie opvolgen en is ontworpen voor bakken die qua inhoud oplopen van 2,5 tot 12,2 kuub. Voor het nieuwe drietal gaat het dan om de circa 10 procent beter te vullen productiebakken uit de Performance-serie, waarmee volgens Caterpillar bij een lager brandstofverbruik meer materiaal in een kortere tijd is te verzetten.

Motoren fors onder handen genomen

Om het brandstofverbruik te verminderen bij gelijkblijvende of zelfs betere capaciteiten zijn de motoren fors onder handen genomen. Bij de de 966K en 972K gaat het om een Cat C9.3 ACERT dieselmotor en voor de groter 980K om de eveneens nieuw ontwikkelde Cat C13 ACERT motor. Dat alles in het kader van de Tier 4 interim/Stage 3b vereisten die volgend jaar van kracht worden voor de grotere machines.Geoptimaliseerde koppelomvormers


De aandrijflijn is voorzien van geoptimaliseerde koppelomvormers, die meer vermogen afgeven naar de grond (bij de 972K bijvoorbeeld 10 procent meer). De aangepaste transmissiesoftware zorgt daarbij voor een snellere acceleratie, soepeler schakelen en zuiniger brandstofverbruik, zo meldt Caterpillar.

Meer info: www.catallday.nl en www.pon-cat.com/nl.

Een uitgebreide beschrijving van de nieuwe K-serie wielladers wordt opgenomen in de Materieelkrant die op 1 december verschijnt.

Reageer op dit artikel