nieuws

Britse regering zet pfi-projectenop de helling

bouwbreed Premium

De Britse regering gaat de pfi grondig onder de loep nemen en kijken naar andere modellen om grote projecten te realiseren. ‘‘Doel is om een nieuw model te creëren dat gebruikmaakt van de expertise van de private sector maar tegen lagere kosten voor de belastingbetaler.’’ Financiering uit andere bronnen, met name pensioenfondsen, staat daarbij nadrukkelijk op de agenda.

Dat heeft minister van financiën George Osborne laten weten. Het public-private finance initiative, de naam die de Britten aan de ppp-modellen geven, staat in de bakermat Groot-Brittannië al tijden hevig ter discussie. Daarbij rijst voortdurend de vraag of de overheid met de langdurige contracten uiteindelijk niet veel duurder uit is dan met meer traditionele financierings- en bouwmodellen. De discussie wordt nog eens aangezwengeld door regelmatige berichten over misstanden, zoals rekeningen voor enkele honderden euro’s voor het aanbrengen van een nieuw stopcontact of verwisselen van een lamp.

Osborne wil nu een model laten ontwikkelen dat goedkoper is en dat ‘gebruikmaakt van innovatie door de private sector voor een meer kosteneffectieve dienstverlening’. Ook zou een breder scala aan financieringsvormen, inclusief middelen van pensioenfondsen, ingezet moeten worden. De minister wil verder dat er ‘een beter evenwicht komt tussen risico en beloning’ voor de private sector. Hij reageert daarmee op de vaak gehoorde kritiek dat bedrijven, waaronder aannemers, wel langdurig de vruchten plukken van pfi-contracten maar nauwelijks enig risico lopen. Ten slotte zouden de aanbestedingsprocedures korter en vooral goedkoper moeten worden. ‘‘Het model moet meer financiële transparantie voor alle partijen opleveren zodat de publieke sector het vertrouwen heeft dat het ook ontvangt waarvoor betaald wordt en dat de belastingbetaler nu en over de langere termijn gezien een eerlijke deal krijgt.’’

Het ministerie gaat een uitgebreide inspraakronde organiseren ‘om optimaal gebruik te maken van de enorme hoeveelheid ervaring bij zowel de publieke als de private sector’.

Ook moeten daarbij ‘de lessen van de afgelopen twintig jaar worden getrokken’. Uiteindelijk zullen ook de voordelen van pfi, zoals het op tijd en binnen de begroting realiseren van projecten, behouden moeten blijven.

Reageer op dit artikel