nieuws

Brabant beste regio voor woningbouw

bouwbreed Premium

Het noordoosten van de provincie Noord-Brabant is in Nederland de beste streek om woningen te ontwikkelen. Aan een keuze voor de Gooi- en Vechtstreek daarentegen kleven ernstige risico’s.

“We geven met het rapport ‘Kansen voor regionale woningbouw’ ondernemers een kompas in onzekere tijden”, zegt Jan van der Doelen, sectormanager bouw van ING. “Zie het document als een opmaat tot een genuanceerd beeld voor de kansen van nieuwbouw. Nee, het idee voor het rapport kwam niet vanuit onze bank, maar vanuit de markt. Het is voor ondernemers moeilijk keuzes te maken.”

Maat

Econoom Maurice van Sante nam veertig regio’s de maat op acht aspecten die van belang zijn voor het ontwikkelen van woningbouw. Hij keek naar demografische gegevens, grondprijzen en doorlooptijden. Welk percentage van de woningverkoop betreft nieuwbouw? Dat wil je als ontwikkelaar wel weten.

“De markt is momenteel voor nieuwbouw niet zo gunstig”, stelt Van Sante. “Normaal gesproken maakt nieuwbouw zo’n 20 procent van de verkochte woningen uit. In crisistijd valt de keuze veel vaker op bestaande woningen. Oorzaak is de onzekerheid. Is je baan wel zeker, wat krijg je voor je oude woning, hoe ontwikkelen zich de pensioenkosten? In zo’n situatie wachten mensen liever niet anderhalf jaar tot een nieuwe woning gereed is.”

Concurreren

Het noordoosten van de provincie Noord-Brabant steekt voor de ontwikkelaars gunstig af omdat in het gebied in tien jaar tijd 8,5 procent meer huishoudens ontstaan. De gemiddelde vraagprijs van bestaande woningen bedraagt 2540 euro per vierkante meter en daar kan de nieuwbouw prima mee concurreren. Ook al vanwege de grondprijs van 364 euro per vierkante meter is de doorlooptijd van de verkochte nieuwe woningen slechts 0,94 jaar.

Aan dat soort cijfers kunnen de regio’s Gooi- en Vechtstreek, Oost-Groningen en Zuid-Limburg – de lastigste bouwregio’s van het land – lang niet tippen.

> pagina 6: middenbedrijf blijft verrassen met veerkracht

Reageer op dit artikel