nieuws

’Bouwen veel duurder zonder regeldruk’

bouwbreed Premium

De overheid pakt de regeldruk hard aan. In de economie weten we nu wel waartoe te weinig regulering kan leiden: huizencrisis, kredietcrisis en eurocrisis, aldus Rob de Wildt, adviseur van RIDO research en advies.

“Bij technische regels kan hetzelfde probleem zich voordoen: wildgroei door gebrek aan structuur”, aldus De Wildt. Volgens de adviseur maken regels het bouwproces voorspelbaar en de bouwproductie efficiënt. Zonder regels en normalisatie, stelt hij, zou het bouwen veel duurder worden.

De oud-voorzitter van de Nederlandse vereniging van bouwkostendeskundigen prijst de leden van de Tweede Kamer, omdat zij het pakket aan technische regels niet ongemerkt hebben laten passeren. Maar het resultaat van de moties die zij indienden is, dat vooral de nieuwbouwkwaliteit wordt aangescherpt, terwijl de lagere kwaliteitseisen voor verbouwingen grotendeels worden doorgevoerd. De Wildt vreest dat hierdoor onevenwichtigheid wordt gecreëerd.

> pagina 13: focus Bouwbesluit ligt op nieuwbouw

Reageer op dit artikel