nieuws

BlueCasco is antwoord op strengere energie-eisen

bouwbreed Premium

De modelwoning van BlueCasco is comfortabel, staat in een rapport van de TU Eindhoven. De afgelopen maanden heeft hij zelfs energie opgeleverd.

BlueCasco maakt deel uit van CRH Structural Concrete, samen met de fabrikanten van prefab betonelementen Heembeton en Alvon. BlueCasco is een antwoord op het opschroeven van de vereiste energieprestatie naar energieneutraal in 2020. Met het concept kunnen doorsnee eengezinswoningen worden gebouwd met een epc van 0,4 en (in combinatie met zonnepanelen en een zonneboiler) zelfs 0,2 of 0,0. Naast de fabriek van Heembeton in Lelystad zijn twee modelwoningen gebouwd. Eén daarvan wordt gemonitord door adviseur Cor Pernot met apparatuur van de TU Eindhoven. Hij rapporteert dat het binnenklimaat in de woning 99 procent van de tijd comfortabel is. De modelwoning beschikt over een warmtepomp, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, zonnepanelen en een zonneboiler. Bovendien is hij buitengewoon goed geïsoleerd, met driedubbele beglazing en Rc-waarden tot 10 m2K/W. Volgens business unit manager Bas Boom van BlueCasco blijkt de woning zelfs energie op te leveren. Bij een binnentemperatuur van 22 tot 24 graden echter onttrekt hij per saldo wel warmte aan de bodem, valt op te maken uit de grafieken in het rapport.

> PAGINA 10: heembeton introduceert zeer zuinig woningconcept

Reageer op dit artikel