nieuws

Bedrijfsprofiel batenburgIn techniek samenwerking troef

bouwbreed Premium

Een nieuwe naam die aansluit bij de bedrijfsstrategie, verklaart Batenburg-topman Peter van der Linden de zet die vrijdagavond werd gepresenteerd: Batenburg Beheer NV gaat verder door het leven als Batenburg Techniek NV.

De dertien bedrijven van de technisch dienstverlener werkten voorheen onder hun eigen namen. “Die blijven bestaan maar komen terug in een gemeenschappelijke huisstijl.”

Door het hoofdkantoor in Rotterdam is een traject ingezet voor intensivering van de samenwerking binnen de groep. Batenburg wil zich nadrukkelijker profileren als totaalinstallateur. Hiervoor zijn de afgelopen tijd verschillende bedrijven overgenomen die aanvullende disciplines inbrengen. Vaart krijgt de ontwikkeling in de volle breedte van het installatievak verder door autonome groei van diverse takken van de installatiesport binnen de groep, zo verklaart Van der Linden.

Identiteiten

De intensievere samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen krijgt wat hem betreft nadrukkelijk géén vervolg in een omvorming tot één organisatie, waarin de diverse identiteiten verloren zouden gaan. De verschillende bedrijven hebben historische wortels en leveren op grond daarvan een meerwaarde, luidt de overtuiging.

Die meerwaarde bestaat volgens Van der Linden uit hun sterke regionale positie. “Tegelijk kunnen ze echter ook profiteren van alle kennis en faciliteiten van de groep. Voor de klant benadrukken we dat door de gemeenschappelijke huisstijl.”

Samenwerking tussen de Batenburg-bedrijven gebeurt onder meer op het gebied van inkoop en automatisering en door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. “Hoe, dat hangt van het bedrijf af. Sommige hebben alle benodigde activiteiten zelf in huis. Andere zullen voor aanvullende disciplines gebruik maken van hun zusterbedrijven.” Van oudsher zijn de installatiebedrijven “meer elektrotechnisch georiënteerd”, licht hij toe. “De ontwikkeling naar een multidisciplinair karakter is niet helemaal nieuw, daarmee zijn we al jaren bezig. Met onze nieuwe strategie hebben we de groeiambities dit jaar verder in die richting aangescherpt.”

De rol van totaalaanbieder verruimt de mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan integraal ontwerpen, ziet hij een trend in de bouw waarvan hij hoge verwachtingen heeft. “Door in een vroeg stadium samen te werken met de andere bouwpartners, kunnen we komen tot betere, energiezuinigere oplossingen en lagere faalkosten. In de nieuwbouw, waar de installatiequote steeds belangrijker wordt maar wellicht nog meer in de renovatie. “Het gebouw staat er dan al. Waar het vervolgens om gaat is voor een belangrijk deel: komen met slimme technische oplossingen voor de installaties en het verbinden van de diverse onderdelen met ict.”

Bestaande bouw

Batenburg richt zich op infra, industrie en utiliteitsbouw. “Zorginstellingen, bedrijfscomplexen, kantoren, scholen, het hele scala. De utiliteitsmarkt is momenteel lastig. Kantoren worden bijna niet gebouwd, scholen en zorgvoorzieningen, dat gaat wel door. We proberen ons tegelijk meer te richten op de bestaande bouw: renovatie, onderhoud, service en, belangrijk, oplossingen voor energiebesparing. Daarnaar groeit de vraag. Je moet dan wel komen met goede oplossingen en tegenover de opdrachtgever kunnen aantonen dat de investering aantrekkelijk is.” De markt staat er volgens hem nog altijd sterk op dat de terugverdientijd kort is. Naast de installatietak heeft Batenburg een technische handelstak. Deze deelt in de nieuwe gemeenschappelijke huisstijl en blaast een partijtje mee als het gaat om samenwerking binnen de groep. Tegelijkertijd is in deze divisie echter de gemeenschappelijke presentatie “voor de klant van minder strategisch belang dan in de installatie”, zo meent Van der Linden.

Dynamiek

De onderneming is sinds 1956 beursgenoteerd maar bestaat al honderd jaar. “De rol van de beheermaatschappij”, legt van der Linden uit, “is aan het veranderen. Nu dekt de naam Batenburg Beheer niet langer helemaal de lading.” Techniek is wat het bedrijf levert en de samenwerking die de groep wil, kan juist in de techniek probleemloos mooie resultaten opleveren”, zo geeft hij de diepere gedachten achter de aanpassing van de naam prijs. “Onze slogan is: Techniek gaat prima samen. De term techniek straalt, vind ik, bovendien veel meer dynamiek uit.”

Reageer op dit artikel