nieuws

Architect Joop van Stigt1934-2011

bouwbreed Premium

Joop van Stigt, een van de grote namen achter de moderne Nederlandse architectuur, is overleden.

Van Stigt maakte in een periode van vijftig jaar bejubelde ontwerpen voor gebouwen zoals de Universiteit Twente, woontorens in de Bijlmermeer, woningen in Almere Haven en de Leidse letterenfaculteit. Later wierp hij zich op als pleitbezorger van restauratie- en herbestemmingsprojecten. Bekende voorbeelden waarvoor hij tekende zijn het Entrepotdok, de P.L. Takstraat, het Olympisch Stadion, de Oranje Nassaukazerne in Amsterdam en de grote kerk in Breda. Daarnaast was hij initiator van verschillende onderzoeken voor betere restauratiemethoden.

In 1987 trad hij aan als hoogleraar bouwtechniek aan de TU Delft. Twaalf jaar hierna zou hij zijn architectenbureau overdragen aan zijn zoon André van Stigt. Die werkte al sinds 1981 met zijn vader samen. Zijn zoon Jurriaan werd partner van een ander architectenbureau: het Amsterdamse LEVS.

Joop van Stigt begon zijn loopbaan in de jaren vijftig bij Alexander Bodon en Aldo van Eyck. Destijds stond hij samen met zijn jaargenoot Piet Blom bekend als de ‘angry young men’ van de Nederlandse architectuur. Na de prestigieuze Prix de Rome in 1962 volgde in de loop van de tijd nog andere onderscheidingen. Vanaf midden jaren zestig had hij zijn eigen bureau.

Reageer op dit artikel