nieuws

Architect bouwt kruisgewelf van spuitbeton

bouwbreed Premium

Aannemers hadden te weinig interesse of vroegen een te hoge prijs. Daarom bouwt de architect zelf – eerst de vloeren, daarna het ondersteunende kruisgewelf van spuitbeton.

Rob van Hove en Matthijs van der Ham van architectenbureau BB-Con zijn begeesterd van hun nieuwe bouwmethode, het Beton Ballon Concept. Zij werken aan hun eerste commerciële project, een kantoorgebouw voor Mettler Autodemontage in Schijndel. Eerst zijn de verdiepingsvloeren gestort, op gestabiliseerde ondersteuningen van Peri. Daarna pas werden de contouren van het kruisgewelf geplaatst. De houten boogkisten volgen de druklijn, beneden zijn ze 20 centimeter en boven 6 centimeter breed. De draagconstructie wordt in lagen op de bekisting en (op de bovenste verdieping) op de ballon gespoten.

Het is verfijnd werk, geen krachtig spuitwerk zoals van betonreparateurs. De ballon mag immers niet veel vervormen. Met de ballon van gelast pvc is een proefproject uitgevoerd op het terrein van de TU Eindhoven. “Wij dwingen de ballon in de vorm van de kettinglijn. Daar hebben we octrooi op”, licht Van Hove toe. Op het pvc gelijmde afstandhouders geven de dikte van de constructie aan. De eerste 2 centimeter worden gespoten met polypropyleenvezels, daarna komen de staalvezels.

Besparing

Na afloop wordt de ballon verwijderd en als een klein pakketje afgevoerd. Aan de buitenzijde komt isolatie en een bekleding van aluminium.

Bouwen met het Beton Ballon Concept bespaart 60 procent beton en 80 procent staal, stelt Van der Ham. Adviesbureau ABT berekende de constructie. Alleen in de top van het gewelf komt een wapeningsnetje tegen de windbelasting. BB-Con gebruikt snelverhardende CEM II R-cement. Het beton wordt gemengd op de bouwplaats, met een truck zoals gebruikt door vloerenleggers. Het kantoor heeft een vloeroppervlak van zo’n 440 vierkante meter, de aanneemsom is 425.000 euro. Van Hove is overtuigd dat de gewelfvorm (zoals onder meer toegepast door de beroemde architect Gaudí) terug moet komen. Maar dan wel betaalbaar.

Reageer op dit artikel