nieuws

Arcadis realiseert operationele groei

bouwbreed Premium

Arcadis heeft in de eerste negen maanden van het jaar operationeel een groei gerealiseerd van 3 procent. Vanwege valuta-effecten en desinvesteringen zakte de omzet van het ingenieursbureau in het derde kwartaal met 3 procent tot 484,8 miljoen euro.

Afgelopen maanden stond Arcadis in het teken van de succesvolle inlijving van het Londense bureau EC Harris. “We kijken al vijftien jaar naar Engeland om daar uit te breiden”, zegt bestuursvoorzitter Harrie Noy. “Engeland valt niet mee. Er is niet veel te koop. En als dan iets beschikbaar komt, was dat altijd enorm duur.”

Waarom geen versterking gevonden is in de snel groeiende markten in het Verre Oosten en Brazilië? Arcadis zoekt in die regio’s maar jut zichzelf niet op om transacties te forceren. Bedrijven die in aanmerking komen voor overname moeten tot synergie leiden, onderdeel uitmaken van de consolidatieslag die in Europa plaats vindt of een interessante nichespeler zijn. EC Harris – vorig jaar met 2600 medewerkers goed voor een omzet van 290 miljoen – behoort tot de groep die een rol speelt in de Europese consolidatieslag. Met als bonus de goede contacten van het bureau in het Verre Oosten, nou net een regio waar Arcadis uitbreiding zoekt. Door de overname van EC Harris groeit het Britse aandeel in de omzet van Arcadis tot 10 procent.

Arcadis ziet de komst van EC Harris als een aanzienlijke versterking van zijn positie op de gebouwenmarkt. Groei ligt in het verschiet in het Verre en Midden-Oosten. De commerciële vastgoedmarkt in Europa en Amerika wordt door Noy beoordeeld als stabiel, met een aantrekkende vraag naar herontwikkeling van gebouwen. “De commerciële markt stabiliseert op een laag niveau. Het projectmanagement groeit over de volle breedte. Mensen die niet bij gebouwen nodig zijn, zetten we in op infraprojecten. Vooral in de Verenigde Staten hebben we die verschuiving kunnen zien. Per saldo groeit het projectmanagement. Veel van onze klanten besteden het management van projecten graag uit aan derden.”

Private investeringen

In Europa ontwikkelden Frankrijk en Duitsland zich goed voor Arcadis. Private investeringen brachten herstel in Groot-Brittannië. Minder vraag van overheden leidde tot een daling van de activiteiten in Nederland en België. In Polen werd Arcadis verrast door het stilleggen van enkele infraprojecten.

Reageer op dit artikel