nieuws

Allianties nodig voor vernieuwing

bouwbreed

Zonder allianties komt stedelijke vernieuwing voorlopig niet van de grond. Zij zijn nodig om de financiën veilig te stellen, zo bleek bij een bijeenkomst van de provincie Noord-Holland.

< vervolg van pagina 1

Verklein je afzetrisico door de klant naar voren te halen, luidde het adagium van Damo Holt van Ecorys. In de zaal heel wat wethouders van vooral kleinere gemeenten die wilden horen hoe de financiering van stedelijke vernieuwing kan worden geregeld.

Holt wees op het voorbeeld van Proper Stok dat samen met Achmea-dochter Syntus een project op Katendrecht van de grond tilt. Het probleem waar veel ontwikkelaars nu mee zitten, is het afzetrisico. Daardoor krijgen ze de financiering niet of op z’n best uiterst moeizaam van de grond. Door Syntus er snel bij te betrekken, is de financiering wel veiliggesteld.

Een andere optie is banken te laten meesturen, vooral op de risico’s. “Het is bekend dat ABN Amro bijvoorbeeld bereid is mee te doen, maar dan wil de bank wel ook aan het stuur zitten om de risico’s in de hand te houden”, aldus Holt.

Een oplossing die wellicht ook kan helpen is het opzetten van een revolverend fonds, dus geen subsidie waarmee met name particuliere eigenaren kunnen worden geholpen met het opknappen van de eigen woning. Wat dat betreft vindt Holt het Noord-Hollandse Woonfonds wel iets, maar dan niet in de vorm van subsidies.

De wethouders waren echter allerminst overtuigd. “Zolang de woningmarkt op slot zit, gebeurt er niets”, viel te beluisteren.

Reageer op dit artikel