nieuws

Aardbevingen door Britse boringen naar schaliegas

bouwbreed

Boringen naar schaliegas hebben in Groot-Brittannië twee zwakke aardbevingen en nog enkele tientallen ‘seismische incidenten’ van minder omvang veroorzaakt. Naar aanleiding daarvan heeft het boorbedrijf Cuadrilla Resources, dat ook bij Boxtel wil gaan boren, de boringen in dit deel van Engeland tijdelijk stopgezet.

De aardbevingen worden gemeld in een rapport dat in opdracht van Cuadrilla zelf door een onafhankelijk bureau is opgesteld. ‘‘Er zijn sterke bewijzendat de aardbevingen en andere incidenten zijn veroorzaakt door het inspuiten van boorvloeistof in de schalierotsen.’’ Die bevingen hadden een kracht van 2,3 en 1,5 op de schaal van Richter maar veroorzaakten verder geen structurele schade aan de oppervlakte.

Het rapport voegt daaraan toe dat de problemen ‘het gevolg zijn van een zeldzame combinatie van geologie op de boorlocatie in combinatie met de druk van de waterinjectie’. ‘‘Als zich in de toekomst weer zo’n combinatie van factoren zou voordoen, dan kan zich in het worstcase-scenario een aardbeving met een kracht van 3 voordoen. Omdat de boringen op grote diepte plaatsvinden, is het ook bij een dergelijke beving onwaarschijnlijk dat zich aan de oppervlakte schade voordoet, aldus het rapport.

Naar aanleiding van de publicatie hebben Britse Kamerleden inmiddels aangedrongen op het stopzetten van de proefboringen. Cuadrilla geeft in het rapport aan dat zich in de schalierotsen in het noordwestelijke deel van Engeland, Lancashire, waarvoor de boorvergunning gold, meer dan 5,66 miljard kubieke meter schaliegas bevindt.

Winnen van dat gas zou 5.600 banen voor ‘hoogbetaalde en hoogopgeleide banen’ op kunnen leveren. ‘‘Ervaringen in de VS hebben aangetoond dat het winnen van schaliegas ‘tot een belangrijke neerwaartse druk op de gasprijzen kan leiden’’.

Reageer op dit artikel