nieuws

‘Aannemer reageert traag op faillissement’

bouwbreed Premium

Mag je als leverancier spullen weghalen op de bouwplaats van een failliete hoofdaannemer en wat zijn je rechten als onderaannemer bij een doorstart? Slechts 5 procent van de openstaande rekeningen wordt na faillissement nog uitbetaald, maar dat betekent niet dat het aanbod van een curator altijd goed is.

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met failliete collega’s of toeleveranciers. “Opvallend is dat de voorspelde harde klappen in de bouw nog zijn uitgebleven, maar het vet op de botten slinkt snel”, vrezen Erik Jan Bijleveld (advocaat), Dennis Steffens (curator) en Robert Barendse (Kamer van Koophandel). Bouwondernemers kunnen 24 november bij Van Diepen Van der Kroef advocaten terecht voor een gratis workshop met praktische tips over hoe te handelen bij een (dreigend) faillissement. “We zien steeds meer ondernemers worstelen met de vragen daarover en bijna niemand beseft hoe zo’n procedure loopt en wat de rechten en plichten zijn”, heeft Barendse gemerkt die bij de Kamer van Koophandel regelmatig als een soort “eerstehulppost” fungeert.

Juist bouwondernemers zijn een tikkeltje laks en reactief hebben de juristen gemerkt. De cijfers liegen er niet om: negen van de tien surseances eindigen in een faillissement en openstaande rekeningen worden bijna nooit meer betaald. “Doe twee stappen terug en zorg vooraf dat je zaakjes geregeld zijn. Het kan je de kop kosten als een belangrijke klant failliet gaat”, is dan ook de serieuze boodschap.

Trieste gevallen

Steffens komt als curator in de dagelijkse praktijk trieste gevallen tegen. “Recent had een toeleverancier nog voor 140.000 euro aan ijzerwaren staan bij een failliete aannemer. Toch kon hij niet aantonen dat het zíjn spullen waren en daardoor dreigt de ondernemer nu zelf kopje onder te gaan. Een situatie die is te voorkomen door spullen te merken en afspraken goed vast te leggen.”

Toch is het niet toegestaan om zomaar goederen van de bouwplaats weg te halen. De curator maakt mee dat bouwhekken omver worden gereden en moet zelfs af en toe beveiliging inschakelen. Zodra de rechter een faillissement uitspreekt zorgt de curator voor een ‘stand still’-periode om lopende de zaken af te handelen en een doorstart te organiseren. “Je bent dan verantwoordelijk voor het personeel en de bouwplaats en het is je opdracht zoveel mogelijk te redden.” Hij schroomt er niet voor aangifte te doen als goederen onrechtmatig van een bouwterrein verdwijnen. De praktijk is echter vaak dat veel spullen al zijn weggehaald voordat de curator ten tonele verschijnt.

Meestal gonst het al in de wandelgangen dat het niet goed gaat met een bedrijf. “Het is slim om daar alert op te zijn. Je hoeft niet meteen alle banden door te snijden, maar het is wel beter om bij orders een eigendomsvoorbehoud te maken zodat je recht hebt spullen terug te claimen of dagelijks te gaan factureren.”

Kaders

Praktische mogelijkheden die in de praktijk zelden worden toegepast. “Of zo’n voorbehoud staat in de algemene voorwaarden bij de factuur, maar dan ben je formeel wel te laat”, waarschuwt advocaat Bijleveld.

Een andere wijze les is dat een curator ook binnen de wettelijke kaders onderhandelingsruimte heeft. “Het is helemaal niet verplicht om meteen ja te zeggen op een voorstel van de curator en klakkeloos akkoord te gaan met een doorstart of betalingsregeling. Er zit vaak meer ruimte in de onderhandelingen dan een onderaannemer of leverancier denkt.”

“Bouwer reageert traag op faillissement”

Utrecht – Mag je als leverancier spullen weghalen op de bouwplaats van een failliete hoofdaannemer en wat zijn je rechten als onderaannemer bij een doorstart? Slechts 5 procent van de openstaande rekeningen wordt na faillissement nog uitbetaald, maar dat betekent niet dat het aanbod van een curator altijd goed is. Bouwondernemers kunnen 24 november bij Van Diepen Van der Kroef advocaten terecht voor een gratis workshop met praktische tips over hoe te handelen bij een (dreigend) faillissement.

Reageer op dit artikel