nieuws

VVD’er Lucas werkte zelf aan andere Afsluitdijk

bouwbreed

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas weet hoe een aannemer zich voelt als de overheid niets met je plannen doet.

Voordat ze Kamerlid was, werkte ze mee aan het Stormschild, een betonnen muur op de Afsluitdijk. Dat dat plan niet als beste uit de verf komt, is niet de reden dat ze boos is op Rijkswaterstaat en de commissie die adviseerde dat het kabinet moet kiezen voor een overslagbestendige dijk. “Als ze voor de Watermachine hadden gekozen, had ik het ook goed gevonden”, verklaart ze. “Ik heb er trouwens nooit een geheim van gemaakt dat ik aan het Stormschilde meewerkte.”

Lucas denkt dat marktpartijen die teleurgesteld zijn in de overheid dat niet hardop durven te zeggen. “Rijkswaterstaat is toch hun belangrijkste opdrachtgever. Dan spring je natuurlijk niet direct op de barricade.” Lucas houdt al met al een nare smaak over de keuze voor een overslagbestendige dijk. Ze kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de keuze mede gebasseerd is op smaak en niet op wetenschappelijke argumenten. Dat bespeurt ze vooral bij Pier Wellinga, lid van de commissie die het kabinet een paar keer adviseerde over de Afsluitdijk. Wellinga gaf gisteren in de Tweede Kamer toe dat hij een voorkeur heeft voor de overslagbestendige dijk, en dat hij een betonnen muur op de Afsluitdijk niet zo mooi vindt. Hij vertelde ook dat die laatste oplossing ook nog veel onzekerheden met zich meebrengt en verwees daarbij naar een onderzoek van Han Vrijling, hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft.

Vrijling reageert verbaasd op die uitlatingen. “Die risico’s gaan dan net zo hard op voor de overslagbestendige dijk.”

Reageer op dit artikel