nieuws

Vlaamse aannemers zien gunstig tij voor woningbouw

bouwbreed

Vlamingen die een huis willen bouwen, doen er goed aan dat nu te doen, zo adviseert de aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Volgens de VCB zijn de voorwaarden om een woning te bouwen nog altijd bijzonder gunstig in België.

Na de bouwbeurs Batibouw van begin dit jaar ging de hypothecaire rente wel lichtjes omhoog, maar uit de jongste statistieken van de Nationale Bank van België blijkt dat deze stijging momenteel niet meer doorzet. Bovendien zijn de bouwmaterialen volgens de VCB nu relatief goedkoper dan drie jaar geleden. Zelfs de prijzen van bouwgronden stijgen momenteel minder snel dan in de eerste zes maanden van dit jaar.

Sinds het jaar 2000 zijn de prijzen van bouwmaterialen voortdurend sneller gestegen dan de consumptie-index. Dat blijkt uit de Abex-index die de evolutie van de verschillende bouwmaterialenprijzen in een enkel cijfer bundelt. Maar met de crisis van 2008-2009 is daar verandering in gekomen. In 2009 daalden de bouwmaterialenprijzen. Bouwen is sindsdien relatief goedkoper geworden. Inntussen zijn de prijzen voor bouwmaterialen opnieuw aan het stijgen. “Voorlopig nog ongeveer gelijklopend aan de inflatie, maar er kan zich op korte termijn wel een forsere toename voordoen. Ook daarom is het beter een beslissing om een woning te bouwen niet langer uit te stellen”, meent VCB-directeur-generaal Marc Dillen.

Jongeren

In België bezit 70 tot 75 procent van de bevolking een eigen huis. Als gevolg van de financiële crisis en de dalende conjunctuur ondervinden steeds meer (jongere) mensen problemen om een woning te bouwen en doen zij een beroep op de huurmarkt.

Reageer op dit artikel