nieuws

Villadealer neemt dochter Bouwfonds over

bouwbreed

Bouwfonds heeft haar dochterbedrijf Livingstone Building Industry, een villaverkooporganisatie, verkocht aan bouwmaatschappij TIZO.

Het Zoetermeerse bouwbedrijf TIZO was een van de veertig regionale aannemers die bouwden voor Livingstone. “We zijn al tien jaar een van de dealers”, zegt William van Rijn, “die samen met Rick Gijsen aandeelhouder is van TIZO.”

Livingstone behoort naar eigen zeggen al jarenlang tot de top vijf van grootste aanbieders van vrijstaande woningen, variërend van kavelbouw voor particuliere opdrachtgevers en kleine projecten tot vakantieparken. Het bedrijf heeft een showroom van 1700 vierkante meter in Breda waar klanten volgens Van Rijn met one-stop-shoppenhun villa kunnen samenstellen. Klanten kunnen uit 42 standaardmodellen kiezen, maar architecten van Livingstone leveren ook maatwerk. TIZO neemt naast de showroom ook het personeel, de huurcontracten en de werkvoorraad over.

Bouwfonds wilde van Livingstone af omdat al een ander dochterbedrijf (Brummelhuis) actief is op de markt voor particulier opdrachtgeverschap. “Bij de huidige marktomstandigheden is er geen plaats voor gelijksoortige bedrijven”, zegt een woordvoerder van de Rabobank-dochter. Het bedrijf behaalde in de goede jaren een omzet tot 50 miljoen euro en had in 2009 36 mensen in dienst. Hoeveel omzet het bedrijf afgelopen jaar behaalde, wil de woordvoerder niet zeggen.

Livingstone leverde TIZO jaarlijks 20 procent van de omzet. Villabouwer TIZO behaalde in 2010 een omzet van bijna 5 miljoen euro. “We bouwen twee tot vier villa’s per jaar voor Livingstone”, zegt Van Rijn.

De TIZO-eigenaren hadden al een tijdje de wens uit te breiden. “We zijn allebei jong en hebben ambitie”, zegt Van Rijn. “We handhaven het dealernetwerk en, regionale aannemers blijven de door Livingstone verkochte villa’s in hun regio bouwen.”

Van Rijn is ondanks de woningmarktmalaise positief over de markt voor villa’s. “De markt is inderdaad slecht, maar veel partijen die hun schaapjes op het droge hebben, kiezen nog steeds voor een mooie woning. Onze omzet stijgt dit jaar met 25 procent.” Veel winst valt er nog niet te halen. “De marges zijn beneden de maat.”

Reageer op dit artikel