nieuws

Vijf teams voor ontwerp pand Eurojust

bouwbreed Premium

Vijf internationale ontwerpteams mogen aan de slag met nieuwbouw voor Eurojust. Dit Europese agentschap heeft tot doel zware georganiseerde en grensoverschijdende misdaad te bestrijden.

Onder leiding van de nieuwe Rijksbouwmeester Frits van Dongen bracht een jury het aantal ontwerpteams van 21 terug naar vijf. De Europese procedure is volgens de-niet openbare procedure op uitnodiging verlopen en wordt uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst. Zowel de organisatie als de aanbesteding is met geheimzinnigheid omgeven om pottenkijkers buiten de deur te houden.

Over wie nog meedingen doet de organisatie geen mededelingen, behalve dat het zowel nationale als internationale deelnemers zijn. Het is de bedoeling dat het nieuwe kantoor met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter voor zo’n 500 medewerkers aan de Jan Willem Frisolaan in Den Haag komt. Waarschijnlijk wordt het zwaarbeveiligde gebouw zo’n 50 meter hoog.

Internationale stad

De bewoners van naastgelegen wijk Zorgvliet maken zich boos, maar moeten het doen met de belofte dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met hun belangen. De gemeente Den Haag werkt juist mee met de nieuwbouwplannen omdat deze organisatie past in de ambitie van internationale stad van vrede en recht.

Momenteel huist de organisatie van officieren van justitie, rechters en politieambtenaren nog aan de Haagse Maanweg. In 2009 waren zij betrokken bij 1400 grensoverschrijdende opsporingen met name op het gebied van terrorisme, drugshandel en mensenhandel. De verwachting is dat februari 2012 een ontwerp wordt gekozen en direct daarna in uitvoering komt. Eind 2015 kunnen de criminaliteitsbestrijders dan hun intrek nemen in het nieuwe pand.

Reageer op dit artikel