nieuws

Vakbonden: Panagro kan werknemers niet betalen

bouwbreed Premium

De ondergang van Panagro lijkt slechts een kwestie van tijd nu een onderaannemer het faillissement van de bouwonderneming heeft aangevraagd en die aanvraag door de bouwbond van CNV Vakmensen wordt gesteund.

Volgens bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen zit de bouwer uit Leidschendam momenteel zonder geld. De 117 werknemers kunnen niet meer worden betaald; de achterstand in de betalingen voor het tijdspaarfonds is opgelopen tot dertien weken.

De directie van Panagro maakte een maand geleden zelf bekend krap bij kas te zitten. Gewerkt zou worden aan een oplossing. Van Rijssel constateert echter dat er weinig schot in de zaak zit.

“De aandeelhouders hebben het bedrijf laten bungelen”, meent hij. “Zij willen uitsluitend kostenbesparen en laten de zaak nu op zijn beloop. Voor de werknemers betekent dit echter grote onzekerheid.” De bond verzamelt momenteel de salarisgegevens van het personeel om zo de vordering van de onderaannemer te verhogen. Inmiddels is ook contact gelegd met het uitkeringsinstantie UWV. “Op deze wijze proberen wij de inkomens van de werknemers veilig te stellen.”

Actie

Ook FNV Bouw heeft zich ondertussen op het hoofdkantoor van Panagro gemeld, laat woordvoerder Eric Baars weten. “We hebben de aandeelhouders aangespoord om tot actie over te gaan. Nu doen ze niets. Ze komen niet met geld over de brug, maar trekken de stekker er ook niet uit. Dat is een situatie die niet kan voortduren.”

Panagro heeft in de markt een goede reputatie. Tot voor de crisis behaalde de onderneming omzetten van boven de 90 miljoen. Vorig jaar daalde de opbrengsten tot onder de 70 miljoen. Daarbij werd een operationeel verlies geleden van ruim zes ton.

Reageer op dit artikel