nieuws

Twee Bouwbesluiten tegelijk kansloos

bouwbreed

Bouwers, architecten, wethouders en ingenieurs kunnen niet wachten tot het nieuwe Bouwbesluit ingaat. Nu wordt het toch weer wat later. “Kunnen we niet een tijdje twee besluiten naast elkaar hebben?”, opperde VVD’er Betty de Boer.

Helemaal christelijk was de ingeplande vergadertijd van het debat over het Bouwbesluit niet. Van zeven tot elf uur ‘s avonds. Toch was de vergaderzaal in de Tweede Kamer woesdagavond redelijk ‘uitverkocht’. Hier en daar werd op behoorlijk technische details ingegaan. Het ging echter om één vraag: Wordt het nieuwe Bouwbesluit opnieuw uitgesteld? Wethouders hoopten van niet, omdat zij graag gebruik willen maken van soepelere verbouwregels voor kantoren. Aannemers en architecten ook niet, omdat zij zo snel mogelijk aan de slag willen met de “eenvoudigere” regels. Uitstelvoorstanders waren er ook. Bijvoorbeeld de verenigde brandweermannen en de gemeentelijke toezichthouders. Zij willen meer tijd om aan de regels die nog niet helemaal af zijn te kunnen wennen. Rond half tien kwam minister Donner met het verlossende woord. Hij voelt met de vuurbestrijders en de toezichthouders mee en laat het Bouwbesluit 3 of 6 maanden later ingaan. VVD’er Betty de Boer vindt dat sneu voor de verliezers. “Kunnen we niet tijdelijk twee besluiten naast elkaar laten bestaan”, vroeg ze de minister. Donner acht die kans klein en denkt dat tijdelijk twee Bouwbesluiten tot verwarring zal leiden. Wico Anker-smit, directeur van de Vereniging van Bouw- en Woningtoezichthouders verwacht dat ook. “Maar misschien valt er iets te verzinnen met pilots.” Volgens hem lijdt de Nederlandse economie weinig schade door het uitstel. “Het is echt niet zo dat het nieuwe Bouwbesluit Nederland uit het slop trekt. De komende weken repareert Donner nog een aantal fouten uit het Bouwbesluit 2012. Over twee weken komt de Tweede Kamer nog een keer bij elkaar om over de nieuwe regels te vergaderen.

Reageer op dit artikel