nieuws

Thuiswerken geniet groeiende populariteit

bouwbreed Premium

Thuiswerken neemt in populariteit toe. In de bouw verricht 15 procent arbeid onder zijn eigen dak.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verricht 27 procent van de Nederlanders inmiddels een deel van de gebruikelijke arbeidsuren thuis. De cijfers zijn van 2010. Vijf jaar eerder lag het niveau op 25 procent. Vooral hoogopgeleiden nemen hun werk steeds meer mee naar huis. In het onderwijs werkt twee derde van de mensen regelmatig thuis. Hoog scoren ook de financiële dienstverlening (40 procent), zakelijke dienstverlening (32 procent) en openbaar bestuur (26 procent). In industrie en gezondheidszorg werken een op de vijf medewerkers regelmatig thuis.

Opvallend is dat het aandeel van de thuiswerkers onder mannen (30 procent) groter uitvalt dan onder vrouwen (25 procent).

Het ziekteverzuim heeft zich afgelopen jaren gestabiliseerd. Een op de 25 werknemers verkeert momenteel in de ziekenboeg. Bij de horeca is het verzuim met amper 2,5 procent het laagst. Bij het openbaar bestuur laat iets meer dan 5 procent zich niet op de werkvloer zien. De bouw had in het tweede kwartaal een ziekteverzuim van 4,2 procent.

De cijfers van het CBS wijzen uit dat bij kleine bedrijven het ziekteverzuim aanzienlijk geringer is dan bij omvangrijker ondernemingen. Bij kleine firma’s bleef in het tweede kwartaal slechts 1,9 procent van het personeel ziek thuis. Bedrijven met honderd medewerkers of meer hebben 4,8 procent zieken in de boeken staan. In het tweede kwartaal betaalden werkgevers 2,6 miljard euro loon aan hun zieke personeelsleden.

Reageer op dit artikel