nieuws

Studentenkoopwoning met gunstige financiële voorwaarden

bouwbreed

Ontwikkelaar AM ziet brood in studentenkoopwoningen, vooral in steden met een grote schaarste aan huurkamers zoals Amsterdam en Utrecht.

In Amsterdam gaan binnenkort twee grote projecten van start voor in totaal circa duizend studentenwoningen, waarvan één volledig en één voor een groot deel in de koopsector. “De wachttijden voor het huren van studentenwoningen zijn zo lang, dat je die pas krijgt als je haast klaar bent met je studie”, stelt Ronald Huikeshoven vast. Hij is directeur van AM Noord-Holland. “Het voordeel van kopen is dat je dan gelijk goed woont.”

Veel studenten moeten zich nu jarenlang behelpen met kamers op de particuliere markt. Ze betalen hoge prijzen voor een vaak gebrekkige kwaliteit. “Krappe zolderkamertjes in onderhuur, in veel gevallen ook nog niet veilig, weet Huikeshoven.” Niet erg goed voor de studie en een reden te vluchten naar de universiteitsbibliotheken. “Daar is het niet voor niets altijd zo vol.”

Dankzij gunstige financiële constructies kunnen de maandlasten van de koopwoningen die AM wil aanbieden, vergelijkbaar zijn met sociale huur. “Je zit dan comfortabel, met een eigen keuken en badkamer. ”

Ring

De uitvoering van de twee projecten in Amsterdam start naar verwachting in december. Beide bevinden zich binnen de ring. “De universiteiten moeten vlot per fiets bereikbaar zijn.” Het ene is nieuwbouw, aan de Amstel bij het naar de rivier genoemde station. Het andere is een herontwikkeling van het voormalige GAK-kantoor – anno 1960 – aan het Bos en Lommerplantsoen.

“Samen met de Rabobank hebben we berekend dat koopwoningen financieel interessant kunnen zijn voor studenten. Eén mogelijkheid is dat ouders de woning kopen en verhuren aan hun studerende kind, dat daarvoor huursubsidie kan krijgen. Een andere mogelijkheid is dat een student de woning zelf koopt. Hypotheekrente en erfpacht zijn dan na de studie met terugwerkende kracht aftrekbaar van de belasting.” Ouders mogen een kind ook belastingvrij éénmalig 50.000 euro schenken voor de aankoop van een woning. Daarna zijn jaarlijkse schenkingen van 5000 euro belastingvrij, ziet hij als derde fiscaal aantrekkelijke financieringsmogelijkheid.

Direct beschikbaar

De student of in elk geval de ouders moeten het geld uiteraard wel, op wat voor manier dan ook, op tafel kunnen leggen. Dan is het perspectief de directe beschikbaarheid van een goede woning tegen gunstige maandlasten. “Een voordeel is ook dat je in zo’n eigen woning na de studie zo lang mag blijven wonen als je wil.”

De herontwikkeling van het voormalige GAK-kantoor (40.000 vierkante meter, bouwjaar 1960) gebeurt in samenwerking met de corporatie Stadgenoot. “We hebben het kantoor eenmalig flink moeten afwaarderen maar toch was het zo financieel de gunstigste optie.” Alternatieven zouden zijn gewogen en als onhaalbaar of minder gunstig beoordeeld. Zes jaar geleden terug kochten de twee partijen het kantoor om op deze locatie woningen te bouwen. Door de veranderde markt is die optie buiten beeld geraakt. “Bovendien is het gebouw inmiddels een beoogd monument.”

In de eerste fase komen in het gebouw 320 studentenwoningen en voor Stadgenoot in de plint 2000 vierkante meter aan commerciële ruimte. De woningen worden 30 tot 40 vierkante meter groot en kosten tussen de 75.000 en 115.000 euro op basis van jaarlijkse erfpacht. “Stadgenoot neemt eventueel onverkochte woningen af voor de verhuur.” De verkoop begint in december. “Ik ga met redelijke zekerheid ervan uit dat alles koop wordt.”

Campus

Bij het Amstelstation komt een nieuw campusachtig complex met zeshonderd woningen waarvan 340 in de verkoop gaan.

De samenwerking met BAM als aannemer, AM is onderdeel van Koninklijke BAM groep, is de insteek geweest bij het Amstelkwartier. Bij het GAK-gebouw is vanwege de samenwerking met Stadgenoot gekozen voor een aanbesteding. De gunning van het werk aan het voormalige GAK-kantoor is volgens de AM-directeur bijna rond.

Reageer op dit artikel