nieuws

Station Maastricht eind 2012 klaar

bouwbreed Premium

Met een jaar vertraging wordt het nieuwe station Maastricht Noord eind 2012 opgeleverd. De oorzaak is een reeks tegenvallers.

Zo zouden de uitvoeringstermijnen te krap zijn ingeschat. Daarnaast trad er een complicatie op in de aanbestedingsfase. Woordvoerder René Vegter van ProRail: “We constateerden grote prijsverschillen in de biedingen. Het onderzoek hier naar duurde langer dan voorzien.” Door de krappe termijnen was er geen buffer om dit tijdsverlies te compenseren.

ProRail, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg concludeerden vervolgens dat aanpassen van de buitendienststellingen (treinvrije periodes om de werkzaamheden mogelijk te maken) te veel geld zou kosten. Vegter voegt daar aan toe: “Onderdeel van het project is een P&R-terrein naast het station. Een nieuwe verbindingsweg tussen dit terrein en zowel de A2 en de A79 wordt pas in 2013 opgeleverd. Dit heeft meegewogen bij de beslissing om de oplevering uit te stellen.”

De planvoorbereidingsfase is al een keer uitgesteld naar halverwege 2012. Toen bleek het verplaatsen van een gasleiding noodzakelijk. Nu mikken de drie partijen op ingebruikname van het station Maastricht Noord in december 2012. Dit valt dan samen met de invoering van de nieuwe jaarlijkse dienstregeling van het openbaar vervoer.

De nieuwe parkeervoorziening is dan wel al klaar en wordt voor die tijd zo veel mogelijk benut binnen het gemeentelijk programma ‘Maastricht Bereikbaar’.

Reageer op dit artikel