nieuws

Staalbranche verzorgt nu zelf opleidingen

bouwbreed

De vereniging Bouwen met Staal gaat vanuit de branche opleidingen verzorgen. “Het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten gaan met de pet rond. De kwaliteit van het onderwijs staat niet voorop.”

Dat kondigde de nieuwe voorzitter van Bouwen met Staal uit Zoetermeer, Hans van Pelt, aan op de Nationale Staalbouwdag in de Evenementenhal in Gorinchem.

In zijn jaarrede haalde Van Pelt uit naar het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten. Zij zouden te veel bezig zijn met het binnenhalen van geld en te weinig letten op de kwaliteit van het onderwijs. Maar de aanvullende opleidingen zullen wel in overleg met de reguliere onderwijsinstellingen worden ontwikkeld, voegde Van Pelt toe. Een voorbeeld is de opleiding staalbouwkundig detailleren, die afgelopen dinsdag al van start is gegaan.

Eurocodes uitgesteld

Andere cursussen betreffen het werken met de Eurocodes en de juridische aspecten van het werken als constructeur. In de wandelgang was te horen dat de invoering van de Eurocodes op 1 januari 2012 weer uitgesteld zal worden, omdat de minister zijn aanwijzingsbesluit nog niet gereed heeft. Van Pelt meldde trots dat de Nationale Staalbouwdag groeit. Dit jaar hebben zich meer dan 2000 bezoekers ingeschreven. Daarnaast wees hij op het succes van het constructeursregister. Dat versterkt de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de staalconstructeur.

Kracht

Van Pelt stelde dat de staalbranche niet vanwege de crisis bij de pakken neer moet gaan zitten. Staal is volgens hem immers “veelzijdig, flexibel en duurzaam”.

“De kracht van staal is dat je er weinig van nodig hebt”, stelde de voorzitter van Bouwen met Staal. “Het is beter als constructies voor de helft van staal en voor de andere helft van beton worden gebouwd, dan helemaal van beton.” Vier speerpunten vragen volgens Van Pelt bijzondere aandacht: de ontwikkeling en overdracht van kennis, de ontwikkeling van nieuwe concepten, de duurzaamheid, en het gebruik van bouwinformatiemodellen.

Reageer op dit artikel