nieuws

Schuld faillissementen loopt op naar 3,9 miljard euro

bouwbreed

Het aantal faillissementen in Nederland was vorig jaar drie keer zo hoog als rond de eeuwwisseling. Een schuld bleef over van 3,9 miljard euro aan onbetaalde rekeningen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren de economische omstandigheden bij een op de drie bedrijven de belangrijkste oorzaak van het faillissement. Door mismanagement gingen anderhalf keer zo veel ondernemingen onderuit als tien jaar eerder.

In de periode 2000 -2010 steeg het aantal faillissementen van vennootschappen vanwege mismanagement met 78 procent. Bij eenmanszaken bleef het niveau vrijwel gelijk.

Van de schuld die bij de in 2010 beëindigde faillissementen onbetaald bleef, is een kwart toe te schrijven aan zaken waarbij de schuldeisers zeker of waarschijnlijk strafbaar zijn benadeeld. Bij vennootschappen die met een zekere of waarschijnlijke mate van fraude failliet gingen, bleef gemiddeld bijna 1 miljoen euro aan onbetaalde schuld achter. Bij eenmanszaken was dat een kleine 300.000 euro. Over de gehele periode blijft de hoogte van de gemiddelde onbetaalde schuld bij de eenmanszaken nagenoeg gelijk. Bij de vennootschappen is dat met 70 procent toegenomen.

Reageer op dit artikel