nieuws

Roer om bij kantoren en winkels

bouwbreed Premium

Het roer moet om in de vastgoedwereld. Schrijf af op de kantoorgebouwen! Tot enkele jaren geleden was zo’n ingreep ondenkbaar en twijfelden de experts bij zo’n idee aan je verstandelijk vermogen. De economische crisis wereldwijd doorbreekt barrières. De papieren waarde van vastgoed – in dit geval de kantoorgebouwen – ligt gemiddeld 17 tot 22 procent […]

Het roer moet om in de vastgoedwereld. Schrijf af op de kantoorgebouwen! Tot enkele jaren geleden was zo’n ingreep ondenkbaar en twijfelden de experts bij zo’n idee aan je verstandelijk vermogen.

De economische crisis wereldwijd doorbreekt barrières. De papieren waarde van vastgoed – in dit geval de kantoorgebouwen – ligt gemiddeld 17 tot 22 procent te hoog.

Dan het volgende probleem: de onderhoudstoestand en energiezuinigheid van gebouwen lopen mijlen ver achter bij de wensen. In tijden dat je ieder gebouw wel twee keer kon verhuren, maakte niemand zich druk om groene wensen.

Het aanbod van gebouwen is nu echter zeer groot. Zelfs zonder een expert zijn de onderhandelingen makkelijk te doen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat de waarde van gebouwen blijft stijgen. De leegstand neemt voorlopig toe. Grote instellingen plus de overheid denken erover om de hoeveelheid meters met 25 tot 35 procent te verminderen.

Huurprijzen moeten met ruim 25 procent dalen om straks nog een vierkante meter te verhuren. Geen leuk verhaal natuurlijk, maar wel de harde werkelijkheid.

Dezelfde richting gaat het ook met de winkels. Wie nu niet de bakens verzet, zit straks met onverhuurbare gebouwen. De kuubprijs van de kantoorgebouwen per 1 oktober bedroeg 266 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel