nieuws

Rijpheidscomputer in nieuw rood jasje

bouwbreed

Verboom Techniek uit Moordrecht heeft zijn rijpheidscomputers vernieuwd. Ze hebben geen ingebouwde printer meer, maar een breder display en de mogelijkheid om de metingen via internet te volgen. De stof- en spatdichte behuizing is nog steeds van slagvaste betongrijze polyester, maar aan de zijkanten bekleed met rode folie. Daardoor valt de computer beter op. Verboom […]

Verboom Techniek uit Moordrecht heeft zijn rijpheidscomputers vernieuwd. Ze hebben geen ingebouwde printer meer, maar een breder display en de mogelijkheid om de metingen via internet te volgen. De stof- en spatdichte behuizing is nog steeds van slagvaste betongrijze polyester, maar aan de zijkanten bekleed met rode folie. Daardoor valt de computer beter op. Verboom Techniek presenteerde de vernieuwde rijpheidscomputer op de Betonvakdagen in de Evenementenhal in Gorinchem.

“De rijpheid of maturité van beton is de temperatuur maal de tijd. De formule is ontwikkeld door de Fransman Saul”, legt Krijn Verboom uit. “De computer bepaalt de gewogen rijpheid, gerelateerd aan een weegfactor voor de soort cement.

In Nederland is de meetmethode uitgewerkt door De Vree en vastgelegd in de norm NEN 5970.” De standaard rijpheidscomputer van Verboom heeft aansluitingen voor vier thermokoppeldraden. Hij werkt op een ingebouwde accu en de meetgegevens worden opgeslagen in een geheugen, dat uitgelezen kan worden met een computer. Voldoende rijpheid betekent dat de betonconstructie ontkist mag worden.

Reageer op dit artikel