nieuws

projectGrote constructies, weinig speelruimte in gemeentehuis Lochem

bouwbreed Premium

Tussen het kanaal en de Berkel in Lochem bouwt aannemersbedrijf Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw uit Goor een nieuw gemeentehuis. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architectenbureau RAU uit Amsterdam. De nieuwbouw bestaat uit een halfverdiepte parkeergarage, twee kantoorvleugels en een ‘zwevende’ organisch gevormde raadszaal. Om dit te realiseren bouwt Aan de Stegge zware staal- en betonconstructies. Maar de maatvoering is lastig, er is soms maar vier millimeter speling.

Het gemeentehuis bestaat eigenlijk uit twee kantoorgebouwen, A en B, met allebei vier bouwlagen en een eigen stijve kern. Daartussen komt een centrale glazen hal met daarin een loopbrug en de raadszaal. Die bestaat uit een staalconstructie die straks wordt bekleed met een zinken beplating. De zinken ‘krul’ loopt buiten door in een grote overstek gedragen door stalen kolommen.

Speling

De uitvoering van het gemeentehuis is in januari begonnen. Aan de Stegge werkt nu aan de twee kantoorgebouwen, zo laat projectleider Herman Kemper zien. “Aan de staalconstructie van de raadszaal wordt nu nog getekend.” In gebouw A komt een overstek, die gedragen wordt door twee keer twee betonnen kolommen waarover zware stalen liggers komen. Aan de Stegge plaatst hier grote elementen, zoals 45 centimeter dikke prefab klimaatvloeren die vijftien meter overspannen. “Deze klus is vooral ingewikkeld vanwege de maatvoering”, zegt Kemper. “Bij de aansluitingen van de prefabonderdelen op de stalen liggers hebben we maar 4 millimeter speling.” Dat heeft tot gevolg dat de kolommen in de gebouwen zo lang mogelijk worden vrijgehouden. Grote schoren ondersteunen ze nu. Kemper: “De kolommen worden pas op het allerlaatste moment gefixeerd, als de staalconstructie gesteld is.”

Vooral in gebouw A zijn nu veel ondersteuningen te zien. De begane vloer wordt hier gedragen door massieve HD liggers met een flensdikte van 11 centimeter dik staal die ongeveer 1000 kilo per strekkende meter wegen. Kemper: “Door de geringe dikte van de vloer moesten we de sterkte zoeken in de dikte van het staal in plaats van in de hoogte van de constructie.” Op de eerste verdieping is Aan de Stegge bezig met het gieten van beton in systeemkisten. Tegelijkertijd worden de steigers opgetrokken aan de gevels. “We werken zo’n vier àvijf weken per verdieping”, zegt Kemper.

Het Lochemse gemeentehuis moet CO2-neutraal worden. Op de verdiepingen komen klimaatvloeren. Naast het gebouw zijn 66 bronnen geboord voor warmte uit de grond. De gevels worden deels gemetseld en deels gelijmd, met hergebruikte stenen. Even verderop staan de mock upsmet gelijmde stenen onder een hoek van 45 graden.

RAU architecten heeft de nieuwbouw flexibel ontworpen. De kantoorruimtes zijn vrij in te delen en er worden al voorzieningen aangelegd voor een schouwburg die nu nog in een planfase verkeert. In juli of augustus 2012 zal Aan de Stegge het nieuwe gemeentehuis opleveren.

Projectgegevens

Opdrachtgever: gemeente Lochem

Ontwerp: RAU Architecten, Amsterdam

Aannemer: Aan de Stegge, Goor

Werktuigbouwkundige installaties: Installatiebedrijf Kemkens, Lichtenvoorde

Start uitvoering: januari 2011

Oplevering: najaar 2012

BVO: 11.392 vierkante meter

Kantoorruimte: 7300 vierkante meter

Reageer op dit artikel