nieuws

ProjectCuypers’ huis in oude glorie hersteld

bouwbreed Premium

De vroegere woning en werkplaats van de beroemde architect Pierre Cuypers aan de Andersonweg in Roermond is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en voor een belangrijk deel in zijn oude glorie hersteld.

Uit de tien bouwdelen heeft architect Jeroen Veefkind van Kernarchitecten uit Roermond één museum gemaakt, dat een helder beeld geeft van leven en werken van de bouwmeester (1827-1921). Veefkind slaagde daarin door van de kelder de toegangs- en verdeelruimte te maken en de afzonderlijke ruimten te markeren door een grijze doorgang. De inrichting werd verzorgd door Merkx+Girod Architecten uit Amsterdam.

“We stonden voor een groot aantal dilemma’s bij het restaureren van het pand’’, zei Veefkind vrijdag tijdens een rondleiding door het gebouw, dat dit weekend officieel geopend wordt. “Wat moesten we behouden, en wat slopen? Het pand stamt uit 1848, maar in 1900 en 1975 is daar van alles aan veranderd. Uiteindelijk hebben we alleen een hoekgebouw gesloopt, omdat dit in slechte staat verkeerde. Binnen hebben we een van de twee trappenhuizen eruit gehaald. We hebben het daglicht teruggehaald boven het zuidelijke trappenhuis, zodat het licht tot in de kelder valt.’’

In het gebouw is een oud negentiende-eeuws toilet in de oude vorm hersteld en hetzelfde geldt voor voegwerk, daken en kozijnen.

Veel historische raampartijen zijn verbeterd of teruggehaald. Want nogal wat ramen waren dichtgetimmerd. “In het centrale deel hebben we alle kozijnen vervangen door nagemaakte exemplaren. Bovendien hebben we achter de glas-in-loodramen ruiten geplaatst om energieverlies te voorkomen.’’

De entree hebben we van de voorkant naar de zijkant aan de oude werkplaats verplaatst, omdat de bestaande entree te klein bleek. Doordat bezoekers nu via de werkplaats van Cuypers binnenkomen, krijgen ze direct een gevoel van de dynamiek, het pragmatisme en de robuustheid van het werk van de meester’.’

Ook is in het gebouw een lift aangebracht, waardoor van de dertien vloerniveaus er acht bereikbaar zijn voor mindervaliden.

Veel elementen uit Cuypers’ tijd zijn goed zichtbaar, zoals houten steunbalken die van inkepingen voorzien zijn om stucwerk houvast te geven. Uniek is de houtloods, waar vroeger het hout gedroogd werd. De loods met mallen en beelden van Cuypers staat in open verbinding met de buitenlucht. “Heel bijzonder omdat van dit soort houtloodsen er nog maar weinig zijn in Nederland”, zegt medewerker Joyce van Cruchten van het Cuypershuis.

“We hebben in het gebouw op verschillende plekken oude sjablonen nagemaakt en opnieuw ingezet’’, aldus Bert de Munnik van Merkx+Girod.

Reageer op dit artikel