nieuws

Prijs lokt studenten bedrijven in

bouwbreed Premium

Studenten aanmoedigen koers te zetten richting waterbouwbedrijfsleven. Dat is het doel van de jaarlijkse Waterbouwprijs. Winnares Frauke Hoss pakte de handschoen op in haar doctoraalscriptie door (water)veiligheid en economie aan elkaar te verbinden.

De prijsvraag is één van de methoden die de organisator inzet om jonge mensen “kennis te laten maken met deze prachtige sector”, formuleert juryvoorzitter Jan van ’t Hof. Op de in Breda gehouden jaarlijkse Waterbouwdag reikte Frank Verhoeven, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers, de prijzen uit.

Frauke Hoss studeerde af aan de TU Delft en won in de categorie universitair. Interessant vond de jury vooral haar benadering van meerlaagse veiligheid. Daarbij komt meer kijken dan dijken verhogen. Bij elke mogelijke oplossing worden alternatieven bekeken en beoordeeld op de gevolgen.

Bij de hbo’ers ging de hoogste eer naar het duo Rob Bouwens en Bart Broers. Zij deden een studie naar de golfbelasting op het steigerdek van een aanlegplaats voor cruiseschepen in de haven van Larnaca (Cyprus).

Vijver

Proberen meer studenten te motiveren voor een specialisatie in de waterbouw, is nodig gezien de dreigende personeelstekorten, weet de juryvoorzitter. De sector heeft om zijn zakelijke successen te continueren een permanente behoefte aan nieuw civieltechnisch personeel, dat echter slechts mondjesmaat afstudeert. “Aannemers en andere werkgevers zoals waterschappen en Rijkswaterstaat vissen daarvoor bovendien allemaal in dezelfde vijver.”

Jan van ’t Hof had in de jury gezelschap van vertegenwoordigers van het onderwijs en het bedrijfsleven. Hij is al juryvoorzitter sinds de jaarlijkse prijs elf jaar geleden werd ingevoerd.

Reageer op dit artikel