nieuws

Opdrachten woningontwerp in duik vlucht

bouwbreed

De waarde van de ontwerpopdrachten voor nieuwbouwwoningen lag in het tweede kwartaal van dit jaar 31 procent lager dan een jaar eerder, meldt het CBS.

Het voorzichtige optimisme in de architectuurbranche aan het begin van het jaar dat het beeld vanaf dit jaar langzaamaan weer positiever zou worden, is omgeslagen in het tegendeel. Het dieptepunt in de markt blijkt nog steeds niet bereikt.

Directeur Fred Schoorl van de architectenbond BNA reageert niet verrast op de CBS-cijfers. De conclusies sluiten aan, zo verklaart hij, bij het beeld dat naar voren kwam uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van de BNA van een paar weken terug. “Wat de nieuwbouw betreft, zitten we nog steeds in een afdaling.”

Volgens hem is er “absoluut vraag naar nieuwbouwwoningen”. Alleen manifesteert die zich nog niet. Hij is er echter van overtuigd dat latent nog steeds een grote behoefte bestaat aan nieuwe woningen. “Maar niemand weet wanneer die behoefte gaat doortikken in de uitvoering.”

Hij rekent er in elk geval op dat de huidige productiedip op een gegeven moment moet worden goedgemaakt. “Hoe langer we in de afdaling zitten, hoe groter de sprong die we straks moeten maken”, ziet hij licht aan het einde van de tunnel. Ook al blijkt die tunnel langer dan verwacht.

In 2008 zagen architecten de neergaande vraag als eerste inzetten. In dat jaar beleefde de bouw nog hoogtijdagen. Zoveel nieuwbouwwoningen als in 2008 nog werden gerealiseerd, zal de bouwsector in elk geval nooit meer halen, denkt Schoorl.

De architectenbranche hoopt dat andere markten voor compensatie zorgen. Kansen liggen in herstructurering, renovatie en herstel.

Voor renovatie en herstel geven de CBS-cijfers over het tweede kwartaal zowaar groei aan, zowel ten aanzien van woningen als van bedrijfsgebouwen. Voor woningen werd een stijging geturfd van 7,5 procent. Voor bedrijfsgebouwen haalden architecten in deze periode een ruim 8 procent hoger totaalbedrag aan opdrachten binnen.

Opvallend noemt het CBS verder de weliswaar bescheiden groei – van 2,4 procent – in het tweede kwartaal van de markt voor nieuwe bedrijfsgebouwen. Die groei werd bereikt ondanks de grote leegstand, van kantoren, die tot dit segment worden gerekend.

Reageer op dit artikel