nieuws

Nijpels wil nationaal akkoord over wonen

bouwbreed Premium

Anders dan zijn eigen politieke partij vindt VVD-coryfee en voorzitter van NLingenieurs Ed Nijpels dat het kabinet zich moet inspannen voor een nationaal woonakkoord met banken, de Vereniging Eigen Huis, corporaties en andere grote partijen.

Door een samenloop van economische en maatschappelijke omstandigheden zullen steeds minder jongeren een eigen woning kunnen bezitten, vreest de VVD’er. “Niemand, politiek noch maatschappelijke organisaties, kan en mag zich veroorloven het daarbij te laten”, veroordeelt Nijpels.

De “geboren optimist” pleit voor één samenhangend pakket dat de huidige stagnatie in de koop- en huursector bestrijdt. Nijpels gaf zijn steun aan een nationaal woonakkoord als idee van de PvdA donderdag tijdens de tweede Bouwpoort, een bijeenkomst voor beslissers en opinievormers uit de bouw en de Haagse politiek.

Minister-president Rutte ontraadde dinsdag nog een motie in de Eerste Kamer die over hervorming van de woningmarkt gaat. Betty de Boer, Kamerlid van de VVD in de Tweede Kamer, is een dag na Bouwpoort ook niet van haar stoel geblazen.

De Boer acht een woningmarktdeal tussen links en rechts niet onmogelijk, maar nuanceert dat “je met alleen akkoorden niets bereikt”. “Het is bovendien vrij makkelijk om iets vanaf de zijlijn te zeggen. Ik heb veel respect voor Ed Nijpels, maar wij zitten nu in de politiek.”

Schijngevecht

Frank Bijdendijk, voormalig directeur van woningbouwvereniging Stadgenoot noemde het pleidooi van Nijpels een schijngevecht.

Dat er helemaal geen nieuwbouw meer nodig zou zijn, vond Gerrit Witzel, topman van Heijmans, als één van de weinige aanwezigen op Bouwpoort, een belachelijke gedachte. “De afgelopen vijftig jaar zijn er te veel slechte gebouwen gebouwd. Ik denk dat er nog veel duurzaam gesloopt en opgericht kan worden.”

Dinsdag kan de VVD in de Eerste Kamer het idee voor een Nationaal Woonakkoord steunen. Het is onduidelijk of die kans bestaat. Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, was onbereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel