nieuws

’Nedinsco heeft een streepje voor’

bouwbreed Premium

Peter Renkens (46) is hoofd van de dienst Nieuwbouw bij de Venlose corporatie Woonwenz. Een flink deel van zijn tijd wordt in beslag genomen door de restauratie en herbestemming van de voormalige Nedinscofabriek, die Renkens voor Woonwenz coördineert.

“Nedinsco is een rijksmonument met een curieus verleden. Carl Zeiss heeft er, toen dat volgens het Verdrag van Versailles op Duitse bodem verboden was, optische instrumenten voor de oorlogsindustrie gemaakt. Het is een waardevol pand in Bauhaus-architectuur en behoort tot ons culturele erfgoed.

Het heeft lang staan te verloederen. Een heleboel partijen hadden ideeën over herbestemming, maar een passende exploitatie vinden bleek moeilijk. Voor ons is het een cruciaal gebouw, het staat op 50 meter van de plaats waar wij Crescendo realiseren, een prestigieus project voor de liberale huurmarkt dat wonen en zorg combineert.

In Nedinsco komen 27 starterswoningen in het sociale huursegment voor jonge potentials. Die groep wil Venlo aan zich binden met aantrekkelijke woonruimte. Enkele mediapartijen gaan een groot deel van de beschikbare 2600 vierkante meter commerciële ruimte huren. De gemeente neemt de hele plint af.

Woonwenz is er sinds 2005 mee bezig, mijn afdeling startte met Nedinsco eind 2009. Het project vraagt intensieve begeleiding. Het ontwikkeltraject bestond vooral uit overleggen: subsidietraject, technisch bouwontwikkeltraject, optimale functionele invulling. Je mag niet zomaar alles doen; het gaat om een rijksmonument. We zitten nu in de realisatiefase. Mijn rol is verschoven naar de leiding van het project en het voorzitten van de bouwteamvergaderingen.

Het is een bijzonder interessante klus. Het hele land toont belangstelling. Minister Plasterk is hier twee keer geweest. Iedereen die eraan meewerkt, beseft dat het om een icoon gaat. Dat merk je bij ieder overleg. We werken op een toplocatie in plangebied Maaswaard, waar ook het nieuwe stadskantoor van Venlo komt te staan.

Nedinsco loopt dwars door mijn andere projecten heen, maar onbewust heeft dit gebouw misschien wel een streepje voor. Dit zijn de dingen waar je het voor doet. Ik ben er best trots op dat ik hier mijn tijd in mag steken.”

Reageer op dit artikel