nieuws

Nederlanders tonen vakmanschap

bouwbreed

Twee Nederlandse bouwkampioenen hebben in Londen op de wereldkampioenschappen voor vaklui, WorldSkills 2011, een medaille ontvangen voor excellent vakmanschap. Jonge bouwvakkers uit andere landen kaapten de hoofdprijzen weg.

Nederland had drie deelnemers afgevaardigd: timmerman Ralph Mooijman, tegelzetter Guido van Dingenen en metselaar Twan Schippers. De onderscheiding ‘excellent vakmanschap’ is een absolute waardering, los van de prestaties van anderen. Timmerman Ralph Mooijman en Tegelzetter Guido van Dingenen kregen hem omdat ze de 500-puntengrens passeerden. Ze eindigden in het klassement op respectievelijk de zevende en de negende plaats.

Met de zevende plaats zit Mooijman hoger in de subtop van de timmerlui dan wellicht lijkt. Want het verschil tussen de nummers twee en zeven was volgens de jury klein. De winnaar van de hoofdprijs stak met zijn prestatie wel met kop en schouders boven alle anderen uit. De Koreaanse timmerman Sang Hyun Kim schitterde zodanig dat hij de onbetwiste winnaar was van de gouden plak.

Superster

Tegelzetter Guido van Dingenen bereikte de top tien na een naar verluidt moordende concurrentie tussen de 21 deelnemers uit evenzoveel landen. Ook in deze groep kwam een winnaar naar voren met een uitzonderlijk hoge score. Deze superster op het gebied van tegelzetten was de Zwitser Thomas Gugger. De Nederlandse kandidaat stond na de eerste dag in de top vijf maar zakte in het klassement toen hij later in tijdnood raakte.

De Nederlandse deelnemers behaalden eerder dit jaar tijdens wedstrijden in Bergen op Zoom de landstitel in hun vak. Metselkampioen Twan Schiphorst moest het in Londen stellen zonder medaille. Hij eindigde in de achterhoede van de wedstrijd met in totaal 23 metselaars.

Reageer op dit artikel