nieuws

Na Venlo nog zestig boorprojecten

bouwbreed Premium

Californië Wijnen duikt in Grubbenvorst 2 tot 3 kilometer onder het aardoppervlak om zijn tuinbouwkassen te verwarmen. Het bedrijf is een joint venture van een gebiedsontwikkelaar en een specialist in de teelt van paprika’s.

“De boorwerkzaamheden starten op 1 december”, zegt projectmanager Michiel Moret van Arcadis. Dat is tenminste de planning. Voordien moet nog heel wat werk verzet worden, zoals het completeren van het juiste pakket vergunningen.

Een jaar geleden schreef Californië Wijnen de tender uit voor zijn plan om midden in Greenport Venlo aardwarmte te winnen. De locatie ligt in het hart van huidige en toekomstige glastuinbouwgebieden.

“Nu nog worden de kassen met aardgas gestookt. Dat kost vrij veel geld. Ieder half jaar wordt opnieuw de gasprijs vastgesteld. Dat geeft een ondernemer een stuk onzekerheid die hij liever niet wil hebben.”

Aardwarmte is in het noorden van Limburg genoeg te vinden. Wie zou het project ten uitvoer brengen. Na een eerste ronde om het kaf van het koren te scheiden, kwamen negen partijen in de prekwalificatie. Vervolgens mochten Arcadis – een nieuwkomer op dit gebied – en de Duitse bedrijven Daldrup en Angers een aanbieding doen. De ingenieurs uit Arnhem kregen vanwege de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit de opdracht om de warmte aan te boren. De procedure om tot een gunning te komen liep dit voorjaar enige vertraging op door de affaire met de Ehec-bacterie, waardoor de tuinbouwsector op tilt sloeg.

“Wat wij bij dit project doen is alle eindjes aan elkaar knopen. We zullen een stuk of negen onderaannemers nodig hebben. Zelf hebben we natuurlijk best veel kennis in huis. Maar we huren ook in. En als iets mis gaat doet dat ook ons pijn.”

Duitsland

Tot de inhuurders behoort de maatschappij die de boor en zijn toren zal leveren, waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Ook komen bedrijven in actie gespecialiseerd in het beheersen van de druk in de boorkolom, het maken van analyses en het zetten van stalen buizen. “In Nederland hebben we best veel ervaring met het boren van gaten ten behoeve van het winnen van olie en gas. In onze bodem zitten vijfduizend gaten.”

Momenteel werkt een man of acht aan het project in Grubbenvorst. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden – het boren gaat tachtig tot honderd dagen duren – zijn in ploegendienst voortdurend zo’n twintig medewerkers in de weer.

Projectmanager Moret: “Het winnen van aardwarmte is voor Arcadis een aantrekkelijke markt. Zeker zestig projecten staan komende jaren tewachten op uitvoering.”

Reageer op dit artikel