nieuws

Mogelijk investering in TEN-T’s van 250 miljard euro

bouwbreed Premium

Met het geld dat de Europese Commissie heeft uitgetrokken voor verbetering van infrastructuur is een investering mogelijk in de Trans-Europese Transportnetwerken (TEN-T’s) van zo’n 200 tot 250 miljard euro. Dat zegt EU-commissaris voor transport Siim Kallas.

In zijn visie moet er het nodige gebeuren aan bestaande knelpunten. Zo bestaan er nog steeds zeven verschillende spoorbreedtes in Europa’s. Dat bemoeilijkt grensoverschrijdend transport per spoor. Slechts 20 grote vliegvelden zijn rechtstreeks aangesloten op het spoornet evenals 35 grotere havens. De grootste flessenhalzen zitten nog steeds rond grensovergangen en daar gebeurt nog steeds niets aan, aldus Kallas.

Het aansluiten van 83 belangrijke Europese havens op wegen en spoor, 37 luchthavens per spoor verbinden met steden en 15.000 kilometer spoor opwaarderen naar hogesnelheidsspoor, zitten dan ook in de plannen die tot 2020 moeten zorgen voor betere transportinfra.

“Alles bij elkaar levert het een transportnetwerk op dat tot een besparing leidt voor het Europese bedrijfsleven van 300 miljard euro in 2030”, rekende Kallas voor. Bovendien geeft het alle EU-burgers snellere en veiligere wegen, minder congestie en dus snellere reizen op.

Daarnaast zullen de investeringen bijdragen aan economische groei. “De investeringen moeten toegevoegde waarde hebben”, zegt Kallas.

Reageer op dit artikel