nieuws

Mkb: herstel in 2011 is van tijdelijke aard

bouwbreed Premium

Het mkb verwacht dit jaar een tijdelijke groei van ruim 3 procent. Daarna lijkt de omzet zich te stabiliseren.

Dat blijkt uit onderzoek van EIM. In 2012 wordt een marginale groei van 0,5 procent verwacht.

In de eerste helft van 2011 is de bouwproductie weer iets opgeveerd, constateren de onderzoekers. Mede door het gunstige winterweer heeft vooral de weg- en waterbouw een redelijke productiegroei kunnen boeken.

Onderhoudsbedrijven hebben de afgelopen tijd ook een lichte productiegroei gekend, maar de bedrijvigheid ligt wel onder het structurele groeiniveau van de onderhoudsproductie.

Minder positieve signalen ontving EIM over de investeringen in de nieuwbouw en de verbouw van gebouwen. Het bedrijfsleven is nog zeer terughoudend met investeringen, zodat de bouwproductie nog altijd zwaar onder druk staat. Ook de bouw van nieuwbouwwoningen staat volgens mkb-ondernemers sterk onder druk. Vorig jaar zakte de totale bouwproductie met 10 procent in.

Per saldo valt de bouwproductie dit jaar naar verwachting 3,25 procent hoger uit dan in 2010. Met een gematigde economische groei in 2012 zal de bouwproductie volgens EIM volgend jaar echter nauwelijks verder kunnen herstellen.

Omdat veel middelgrote en kleine bouwers nog te ruim in hun jasje zitten, zullen de bedrijven dit jaar gezamenlijk zo’n achtduizend werknemers ontslaan. Volgend jaar worden nog eens een kleine duizend mensen op straat gezet. Het mkb telt op dit moment 350.000 werknemers.

Zelfstandigen

Veel van degenen die hun baan verliezen, proberen als zzp’er hun brood te verdienen. EIM verwacht dit jaar 3 procent meer zelfstandigen. Volgend jaar groeit het aantal zelfstandigen met nog eens 2 procent.

De opleving in het begin van het jaar zorgt ervoor dat de winstverwachtingen van de middelgrote en kleine bouwondernemingen die aan het EIM-onderzoek hebben meegedaan, verbeterd zijn. Bouwers verwachten dat dit jaar het bedrijfsresultaat met 11 procent verbetert. Volgend jaar wordt 3 procent meer winst verwacht. Vorig jaar verschrompelden de winsten met 30 procent.

Reageer op dit artikel