nieuws

Kelderwand met staalvezel gecertificeerd

bouwbreed

Kelderwanden van stortbeton met staalvezels zijn reeds geleverd, maar het kan nu volgens de beoordelingsrichtlijn én met Komo-certificaat.

Dat maakte Bekaert, de producent van staalvezels uit Zwevegem in België, bekend op de Betonvakdagen in de Evenementenhal in Gorinchem. “Staalvezels worden al tientallen jaren toegepast in spuitbeton in tunnels”, meldt Rolf Kramer van Bekaert. “Maar die zijn korter dan de vezels die in vloeren en wanden worden verwerkt”, voegt verkoper Bart Wight toe. “Tegenwoordig zijn er verzinkte vezels met een lijmlaag. Die beschermt tegen roest en voorkomt het ontstaan van waterstofgas in het beton. Opdrachtgevers hebben de keus tussen blanke staalvezels met een besparing van 27 procent ten opzichte van traditioneel gewapend beton en Dramix Green staalvezels met een besparing van 23 procent.”

Volgens Wight krijgen staalvezels in toenemende mate een constructieve functie, zowel bij in het werk gestorte als geprefabriceerde betonnen bouwdelen. Staalvezels worden vaak in industriële vloeren toegepast, maar sinds enkele jaren ook in dragende wanden. Bouwbedrijf De Jong uit Ursem bijvoorbeeld heeft al meerdere kelders uitgevoerd met staalvezels van Bekaert in de wanden. Het gaat om kelders met onregelmatige hoeken, waarbij de wapening relatief veel arbeid vergt. Maar op de stand tijdens de Betonvakdagen toonde Bekaert een foto van een agrarische kelder met wanden van staalvezelbeton. Slechts onderin de wand worden enkele staven gelegd om de krimp op te vangen.

Vrije concurrentie

Stortbeton met staalvezels van Bekaert wordt op de markt gebracht onder de naam Dramix. De vezels worden bij de betonmortelcentrale toegevoegd, waarbij de dosering moet voldoen aan de verplichte CE-verklaring. Die verklaring of markering is geen keurmerk, maar waarborgt de vrije concurrentie, waarbij producten aan de Europese voorschriften moeten voldoen.

Het Komo-certificaat volgens de BRL 2353 ‘Kelderwanden van staalvezelbeton’ houdt wel in dat het productieproces regelmatig wordt beoordeeld. Bekaert prijst zijn staalvezels aan als ‘multidimensioneel stalen netwerk dat een efficiënte herverdeling van spanningen in het beton verzekert, wat een vereiste is voor een goede scheurbeheersing.’

Reageer op dit artikel