nieuws

Kamer ondervraagt spooraannemers

bouwbreed

BAM, Volker Wessels en Strukton worden vrijdag ondervraagd door de parlementaire commissie onderhoud en innovatie. Publiek en pers wordt op afstand gehouden. “Er kan concurrentiegevoelige informatie ter tafel komen.”

Tijdens de hoorzitting staan grofweg twee onderwerpen op het programma. Het rapport van de Algemene Rekenkamer waaruit blijkt dat spoorbeheerder ProRail niet al het budget voor onderhoud uitgeeft, is het hete hangijzer. Daarnaast wil de Kamercommissie weten hoe de aannemers denken over de invoering van het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS.

Wat de vragen van de Kamerleden precies zullen zijn, houdt commissievoorzitter Attje Kuiken voor zich. “De partijen die wij hebben uitgenodigd leggen de infrastructuur aan. Wij willen van hen weten hoe dat in zijn werk gaat.” Of ook de relatie tussen de aannemers en opdrachtgever ProRail aan bod komt, wil Kuiken niet bevestigen.

De Tweede Kamer vraagt drie weken lang 20 tot 30 deskundigen om hun mening over de onderhoud en innovatie van het spoor. Vrijdag praten de Kamerleden met de Nederlandse Spoorwegen, treinfabrikanten Alstom, Bombardier en Siemens en de drie spooraannemers. Namens BAM Rail schuift directeur Sebald van Rooyen aan, Strukton Rail wordt vertegenwoordigd door directeur Diederik Schonebaum en Volker Wessels stuurt “een afvaardiging” van Volker Rail.

De gesprekken met de aannemers en treinfabrikanten vinden achter gesloten deuren plaats. Volgens commissievoorzitter Kuiken is dat omdat de bedrijven dan vrijuit kunnen praten. “Er kan concurrentiegevoelige informatie ter tafel komen. Je wilt als bedrijf natuurlijk niet dat dat op straat komt te liggen” Dat is ook de reden dat de bedrijven één voor één gehoord worden. “Het is niet zo dat wat besproken wordt geheim blijft”, benadrukt Kuiken. “Wij zullen in januari gewoon verslag uitbrengen van deze gesprekken.”

Ook de spooraannemers zelf willen weinig kwijt over de inhoud van de hoorzitting. “Dat is iets tussen de commissie en onze afvaardiging”, stelt woordvoerster Dorien Wietsma van Volker Wessels. Strukton sluit zich daarbij aan. “Wij gaan eerst kijken wat de commissie concludeert op basis van de gesprekken die zij hebben gehad”, aldus een woordvoerster van het bedrijf. “Daarna willen wij best reageren.” Ook BAM wil niet zeggen wat hun inbreng zal zijn. “Maar we stellen het erg op prijs dat wij ons zegje mogen komen doen”, laat BAM-woordvoerder Arno Pronk weten.

Reageer op dit artikel