nieuws

Internationale prijs voor huis Hans en Grietje

bouwbreed Premium

Internationale prijs voor huis Hans en Grietje

Een eetbaar huisje uit steigermateriaal, groentekratten en wapeningsstaal heeft de internationale Holcim Award gewonnen. Marijke Bruinsma van stedenbouwkundig bureau De Stuurlui heeft plannen voor veel meer eetbare constructies.

Het verhaal van Hans en Grietje heeft u nooit losgelaten?

“Het heeft er wel iets van weg, maar wij bouwden een gezonde variant.”

Minder lekker vooral.

“Daar ging het ons niet om. We willen laten zien dat je groen aan de stad kunt toevoegen zonder dat daar veel ruimte voor nodig is. De wanden en het dak benutten we om groenten te kweken.”

Verticale groensystemen zijn er toch al volop?

“Die zijn vaak duur en onbetaalbaar voor de gemiddelde consument. Wij doen alles met standaard materialen: steigerpijpen, groentekratten en wapeningsnetten.”

Is het prijswinnende huisje compleet opgegeten?

“Het heeft ruim een half jaar gestaan in Appeltern. We hebben een paar keer sla en andere groenten van de gevel en het dak geoogst. Daarna hebben we het af moeten breken.”

En nu?

“Vorige maand stond er in Den Haag een grotere ambiteuzere variant opgebouwd: een heuse eetfabriek met een keuken binnenin die gekoeld werd met zonnepanelen.”

Schuift het een beetje, die Holcim-prijs?

“Van onze aanmoedigingsprijs van 18.500 dollar kunnen we samen met Atelier Gras! weer een eethuisje bouwen.”

Ditmaal van koek en chocola?

“Dat lijkt heel leuk, je trekt heel even de aandacht, maar wat dan?”

Opeten!

“Daar maak je geen statement mee. We willen stadsbewoners weer laten zien waar hun voedsel vandaan komt. Rond dat idee willen we nieuwe plannen ontwikkelen.”

Met een boze heks binnenin?

“In de eetfabriek hadden we een kok die de groenten van de gevel direct verwerkte in een smakelijke maaltijd. In die lijn willen we verder.”

Lees meer over het eetbare huis en bekijk de slideshow

Reageer op dit artikel