nieuws

‘Iedere leerling krijgt bij ons een baan’

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Huybregts Relou uit Son, niet toevallig deelnemer aan het Cobouw Talenten-project, won afgelopen week de titel Beste Leerbedrijf Bouw 2011. De prijs is een initiatief van Fundeon, het kenniscentrum voor de bouwsector. Directeur Hans Geertman van Huybregts Relou is niet heel verbaasd.

Gefeliciteerd. Wat kunnen andere bedrijven van jullie leren?

“Dat het opleiden van jonge mensen een vast onderdeel van je bedrijfsfilosofie moet zijn. En dat het bovendien door alle lagen van het bedrijf gedragen moet worden.”

Wat hebben jullie allemaal gedaan om deze prijs in de wacht te slepen?

“Wij doen echt heel veel. Niet alleen hebben we structureel een stuk of zes, zeven leerlingbouwvakkers aan het werk en zeker 10 leermeesters, er lopen ook altijd wel vier stagiairs van mbo- of hbo-opleidingen rond. En verder bieden we korte snuffelstages aan havo-scholieren aan. En we geven presentaties op lagere scholen, organiseren wedstrijden voor kinderen rond de Dag van Bouw. We zijn altijd bezig om de bouw bij jongere generaties voor het voetlicht te brengen. Eén van onze stagiares heeft zelfs meegedaan aan het Cobouw Talenten-project, en gewonnen.”

Hebben jullie nog wel tijd om gewoon te bouwen?

“Hahaha. Nou, soms moest ik mijn medewerkers wel eens afremmen. Die waren alleen maar bezig om deze prijs binnen te halen. Maar naast een goed opleidingstraject gaat het in deze tijden natuurlijk ook om liquiditeit, solvabiliteit en voldoende nieuw werk om handen hebben.”

Levert het nog wat op? Zo’n prijs?

“Goodwill. Vooral dat. Opdrachtgevers lezen ook kranten en zeker nu in sommige aanbestedingstrajecten veel aandacht is voor social returnkan dit een voordeel zijn.”

En voor de leerlingen? Zijn die verzekerd van een baan?

“Dat sowieso. Wij kunnen na een paar maanden al zien of iemand geschikt is voor dit vak. Wij leiden in principe op voor een baan. Bij onszelf. En tegen de mensen waarvan we denken dat ze het niet kunnen zijn we snel duidelijk.”

Reageer op dit artikel