nieuws

Hulzen van kitkokers verwerkt tot grondstof voor plastic

bouwbreed Premium

Binnenkort gaat de inzameling van kitkokers van start, bij alle inzamelpunten van Vlakgas Recycling Nederland. De hulzen worden verwerkt tot grondstof voor plastic.

Het resultaat van de pilot, die twee jaar heeft geduurd, is positief. Dat zei Steven Koolman, account manager van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) uit Reeuwijk op de Schilder-, Glas- en Afbouwvakdagen in de Evenementenhal in Gorinchem.

Directeur Cor Wittekoek gaat het voorlopige resultaat van de pilot presenteren middels een doorlopende movie op de vakbeurs. Hij verwacht het eindrapport in de loop van november. “Veel kitkokers belanden in de container voor vlakglas. Dat levert problemen op bij het recyclen van het glas. Daarom hebben we het initiatief genomen om de kokers gescheiden op te halen”, licht Koolman toe.

In de nieuwsbrief van juni riep Vlakglas Recycling Nederland nog op tot het gescheiden inleveren van kitkokers. Op dat moment liep de pilot bij 25 inzamelpunten al zo’n anderhalf jaar. Met 1500 kilo lege kitkokers (zo’n 24.000 stuks) kon het recyclen getest worden. De hulzen worden tot ‘flakes’ vermalen, die bij de productie van bijvoorbeeld kunststof bloempotten worden gebruikt. Tot nu toe gaan de meeste afgedankte kitkokers naar de verbrandingsoven, maar een deel belandt in de glascontainer. Koolman benadrukt dat ook keramiek, steen en porselein niet in de glascontainer terecht moeten komen.

Reageer op dit artikel