nieuws

Green Building aan de slag met consument en infra

bouwbreed Premium

De Dutch Green Building Council (DGBC) richt zich volgend jaar tot de consument. “We willen een duurzame leefstijl promoten”, aldus manager Stefan van Uffelen. Bovendien ontwikkelt de DGBC een Breeam-certificaat voor de Nederlandse infra.

Tot nu toe concentreerde de Dutch Green Building Council zich op de Breeam-certificering van nieuwe en bestaande utiliteitsgebouwen. De DGBC is een organisatie met zo’n 357 participanten, waaronder projectontwikkelaars, ingenieursbureaus en aannemersbedrijven. Het budget is zo’n 2,5 miljoen euro per jaar. Inmiddels zijn 18 Breeam-certificaten uitgereikt, waarvan zo’n vier voor bestaande gebouwen. Het certificaat geeft een indruk van de mate van duurzaamheid van een gebouw op verschillende aspecten.

Televisie

Volgend jaar gaat de DGBC de business to consumer-communicatie stimuleren. “Met een televisieprogramma, aandacht in de media en bijeenkomsten”, aldus Van Uffelen. “In het bijzonder tijdens de World Green Building Week in september. We richten ons dan op de woningmarkt, gaan een duurzame leefstijl promoten.” Volgens de manager van het DGBC is de transformatie naar een duurzame gebouwde omgeving al begonnen. Hij wijst op het toenemende aantal gebouwen met een Breeam-certificaat. In de pijplijn zit onder meer het hoofdkantoor van Danone, een hoogtepunt met maar liefst vier sterren. Het wordt uitgevoerd door BAM Utiliteitsbouw.

Infrastructuur

Volgens Van Uffelen heeft de Dutch Green Building Week van 19 tot 26 september veel interesse gewekt en bekendheid gegeven aan de DGBC en het Breeam-certificaat. In die week hield ingenieursbureau Movares de startbijeenkomst voor de ontwikkeling van een Breeam-certificaat voor infrastructurele werken in Nederland. “We werken samen met CROW en Rijkswaterstaat. Over een jaar lanceren we de eerste versie”, aldus Van Uffelen. Hij vindt de Nederlandse overheid somber. “Het woord duurzaamheid kwam in de troonrede niet eens voor. De overheid zet zaken buiten de deur. Wij nemen bijvoorbeeld Greencalc over.” Dat bedrijf ontwikkelt instrumenten om de duurzaamheid van een wijk of gebouw te meten en is medeontwikkeld door de Rijksgebouwendienst.

Reageer op dit artikel