nieuws

Geen condensatie door grote afvoerhoogte gashaard

bouwbreed

Gashaarden van Faber voor natuurlijke trek mogen worden aangesloten op afvoerpijpen tot 30 meter hoog. De fabrikant uit Heerenveen zegt de eerste te zijn die dat met een CE-markering kan bevestigen. Met Gastec verwerkt Faber de bevindingen in een rapport.

Volgens de voorschriften kunnen gashaarden voor natuurlijke trek tot nu toe alleen worden aangesloten op een afvoerpijp tot 12 meter hoog. Faber verwachtte bij grotere hoogten problemen met condensatie. Eerdere proeven leerden dat die problemen niet optraden bij hoogtes tot 20 meter. Verder onderzoek wees uit dat die ook uitbleven bij hoogtes tot 30 meter.

Die laatste hoogte is nu officieel vastgelegd als maximum. Een nog iets grotere hoogte zal volgens Faber weinig consequenties hebben. “Maar je moet ergens de grens trekken”, zegt technisch directeur Bart Schaafsma. “Lengte is een rekbaar begrip; 31 meter wordt al snel 35 meter of nog meer.” De afvoerbuis heeft dezelfde diameter als die voor de eerder maximumhoogte van 12 meter. De metingen leren volgens Schaafsma dat de diameter van 230 of 200 millimeter zonder problemen 150 millimeter kan worden.

De eerdere hoogtebeperking heeft te maken met de kans op condensatie. Hoe hoger de pijp, hoe groter de kans daarop. De roestvaststalen pijp zal er wat Schaafsma betreft niet zo snel onder lijden, maar het geeft volgens hem wel overlast. Condensatie trad eerder ook op in de afvoer van HR-haarden die de fabrikant maakte. De oplossing werd gevonden in een opvangbakje waaruit het condenswater verdampte. “Maar dat heeft niet echt goed gewerkt”, zegt Schaafsma.

Hotels

De Heerenveense fabrikant denkt met de officiële maximumhoogte van 30 meter onder andere architecten te interesseren om zijn gashaarden op te nemen in het ontwerp van onder meer hotels of appartementengebouwen. De gashaard dient daar vooral voor de sfeer. Voor de verwarming staat doorgaans een cv-installatie gereed. Fabers haarden hebben een gesloten verbrandingssys­teem. De haard functioneert luchtdicht ten opzichte van de ruimte. Een dubbelwandige buis voert verbrandingslucht aan en voert rookgas af.

De Heerenveense haardenbouwer brengt eind dit jaar een appuit, waarmee op locatie de installatie van een haard kan worden berekend. Het programma geeft aan welk type haard het beste kan worden gebruikt en welk type afvoermateriaal op welke manier het best kan worden gebruikt.

Reageer op dit artikel