nieuws

Ergernis Van Tuinen over almaar aanhoudende stroom woningfabels

bouwbreed Premium

Directeur Jan van Tuinen van Bouwend Nederland ergert zich aan de aanhoudende stroom fabels over de sector wonen. Hij noemt de Nederlandse woningmarkt een van de veiligste van Europa.

Van Tuinen zet zich af tegen degenen die denken dat afschaffing van de hypotheekrente de overheid vlot veel geld oplevert. Zeker in crisistijd werkt de maatregel averechts.

Tegenover de 11,4 miljard euro die de overheid misloopt door het geven van renteaftrek zet de directeur een rij van inkomsten.

Eigenwoningforfait

Van bijtelling van het eigenwoningforfait over de WOZ-waarde tot de btw over de kosten voor onderhoud en verbetering. Onder de streep telt hij 11,2 miljard waardoor de feitelijke opbrengst van afschaffing geen 11,4 miljard is maar slechts 200 miljoen euro. “Het voordeel is boekhoudkundig veel kleiner dan de voorstanders beweren. Daarmee is de som echter nog niet af. De eigenaren van de woningen raken voor honderden miljarden euro’s aan vermogen kwijt, want de zekerheid over de waarde van hun woning gaat onderuit. Zo’n grote beroering in miljoenen huishoudens heeft gevolgen voor de hypotheekverstrekking en dus voor de woningbouw. In de bouwsector zal tussen de 50 en 135 miljard euro aan productie verloren gaan. Dat kost vele tienduizenden bouwvakkers hun baan.”

Van Tuinen waarschuwt dat het inktzwarte scenario dat hij schetst geenszins overdreven is. Als voorbeeld hoe een land onderuit kan gaan noemt hij Zweden.

“Daar was onbeperkte aftrek van de hypotheekrente. Vanaf 1985 mochten de Zweden niet meer 80 maar gemiddeld slechts 50 procent aftrekken. In 1991 werd het tarief verder verlaagd tot 30 procent. De maatregel viel – net als nu – ook nog eens samen met een diepe crisis. Het effect was dat de consumptie fors inzakte en de werkgelegenheid instortte. Dat kan dus ook in Nederland.”

Hypotheekschuld

Ook de opmerking dat Nederland gebukt gaat onder een veel te grote hypotheekschuld is voor Van Tuinen een fabel. Op het totale woningbezit van 1168 miljard euro ligt een schuld van 631 miljard euro.

Critici vergeten daarbij het fenomeen spaarhypotheek, dat goed is voor tussen de 100 en de 200 miljoen. “Een werkelijke schuld van 40 procent blijft over. De staatsschuld is bijna 60 procent. Dat zet de cijfers toch in een ander daglicht.”

Reageer op dit artikel