nieuws

Dynamisch woonblok zonder hak- en breekwerk

bouwbreed

Om het verschil tussen vraag en aanbod op de woningmarkt terug te brengen is het woon- en gebouwconcept Rubix bedacht. Woningen dienen snel van type gebruiker te veranderen.

Dankzij een innovatieve flexibele en uitgekiende constructie kunnen starters, gezinnen, ouderen en woon-werkers zonder hak- en breekwerk ruimten uitwisselen. Op verticaal, horizontaal en diagonaal niveau kan woon- en werkruimte worden uitgewisseld. Dat is mogelijk door een slimme positionering van de kern met verkeerszones rondom een trappenhuis waarvan de wanden deels zijn uitgevoerd als demontabele, niet-dragende woningscheidende wand. Het doorbreken van muren is dus niet meer aan de orde. Doel van dit concept van 4D Architecten is diverse typen bewoners en woningen in één woonblok te huisvesten.

Het zogeheten Rubix-concept verwijst met een knipoog naar de kubus-uitvinding van Rubik. De verschijningsvorm blijft gelijk terwijl de gebruiker de configuratie van de verschillende kleurvlakken kan aanpassen. In termen van Rubix kunnen verschillende woningtypen in een woonblok worden ondergebracht. Zo kan de begane grond bijvoorbeeld een woon-werkruimte herbergen en een gezin de twee bovenliggende verdiepingen bewonen. Door het ontwerp van de centraal gelegen kern kunnen twee verschillende bewoners onafhankelijk van elkaar gebruikmaken van ofwel de trap ofwel de verkeerszone, zonder in hun privacy te worden aangetast. De verkeerszone maakt horizontale uitwisseling van woonruimte mogelijk, omdat op de kopse kanten een demontabele wand is geplaatst via een ‘knip’ in de woningscheidende wand.

Split-level trap

Het in de kern gelegen trappenhuis koppelt verticaal woonverdiepingen. Met de split-level trap behoren zelfs diagonale uitbreidingen van een ruimte of ruimten tot de mogelijkheden. De installatietechniek zit verborgen in de installatiewanden van het centrale trappenhuis. Ruimten als een badkamer, keuken of toilet worden als een zelfstandige demontabele unit uitgevoerd. Op strategische plaatsen kunnen deze ruimten aan deze installatiewanden worden gekoppeld.

Het Rubix-concept is het geesteskind van Rogier Dommeck, werkzaam bij 4D Architecten en op dit onderwerp afgestudeerd aan de TU in Eindhoven. Hij zag een verschil tussen vraag en aanbod op de woningmarkt en besloot daar iets aan te doen.

“Woonruimte dient te anticiperen op een voortdurende veranderende vraag. Een bewoner woont gemiddeld 7 jaar in een woningen. Dit concept zorgt ervoor dat woningen gedurende de veel langere technische levensduur aanpasbaar zijn aan de wensen van verschillende generaties bewoners”, stelt Dommeck vast. “Zonder ingrijpende verbouwingen moeten ruimten uitwisselbaar zijn binnen een woonblok.”

Beukmaat

Rubix is ontworpen op basis van een beukmaat van 5 meter 40 die naar wens uitgebreid kan worden naar 7 meter 20. Daarnaast kan gevarieerd worden in het aantal te realiseren beuken en is er keuze in diverse dakvormen. Naast woonfuncties kunnen ook kantoor-, winkel of lichte zorgfuncties in het gebouwblok worden ondergebracht. Daardoor transformeert het woonconcept in een gebouwconcept.

Het Rubix-concept wordt in een BIM model opgezet. Op dit moment is 4D Architecten bezig met de voorbereidingen voor een eerste pilot-project, waarvan de vorderingen te volgen zijn op www.rubix-hbc.nl.

Reageer op dit artikel