nieuws

Crisiswet te hoog gegrepen

bouwbreed

Ingewikkelde bouwprojecten profiteren minder van de Crisis- en herstelwet dan gehoopt.

De Raad van State krijgt het niet voor elkaar alle bezwaarprocedures van Crisis- en herstelwetprojecten binnen de afgesproken zes maanden af te handelen. “Vooral bij complexe snelwegprojecten of waterbouwkundige plannen lukt ons dat niet altijd”, verklaart woordvoerster Wendy van der Sluijs van de Raad van State. Bij de ontpoldering van de Noordwaard heeft de hoogste bestuursrechter twee keer zo veel tijd nodig. “In andere gevallen doen we een uitspraak na 7 of 8 maanden”, zegt de woordvoerster.

De Crisis- en herstelwet kwam er op initiatief van toenmalig minister-president Balkenende. Hij wilde de bouwsector met deze wet helpen.

De Raad van State is altijd behoorlijk kritisch geweest over de wet. Toch doet hij er alles aan de ambitie van Balkenende waar te maken. “Wij kunnen hier weinig aan doen. Er wordt hard gewerkt”, klinkt de reactie. “Crisis- en herstelwetprojecten zijn soms best lastig”, vult ze aan.

Aantallen

Hoeveel bouwprojecten tot nu toe langer moeten wachten op een uitspraak kan de hoogste bestuursrechter niet zeggen. “Of de ambitie van zes maanden te hoog gegrepen is en moet worden bijgesteld? Dat is een interessante vraag, maar daar gaat de politiek over”, merkt Van der Sluijs op. Kamerlid Ger Koopmans (CDA) wil absoluut niet morrelen aan de beloofde behandeltijd van zes maanden. Hij baalt ervan dat de Raad van State er niet in slaagt zijn missie uit te voeren en eist opheldering van minister Schultz (infrastructuur). “Die paar projecten die tijdens de crisis van de grond komen, moeten zo snel mogelijk de zekerheid krijgen of ze door kunnen gaan”.

De Raad constateert dat een bouwproject vrij snel een voorkeursbehandeling krijgt via de Crisis- en herstelwet. Koopmans heeft weinig medelijden. Minder bouwprojecten onder de ‘snelbouwwet’ laten vallen, vindt hij onbespreekbaar. “Laat ze maar sneller werken bij de Raad van State.”

Harder werken schiet weinig op, aldus de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). Hij adviseert de Raad van State over moeilijke Crisis- en herstelwetprojecten. “De buitenring Parkstad Limburg telde meer dan 100 beroepen. Alleen al praktisch gezien is een behandeltijd van zes maanden dan onmogelijk.”

> pagina 3: Schultz: ambitieus, maar zo zijn we

Reageer op dit artikel