nieuws

Corporatiewoning vaker over naar belegger

bouwbreed

Woningcorporaties hebben in het eerste halfjaar van 2011 voor 206 miljoen euro aan woningen verkocht aan beleggers. Dat is fors meer dan vorig jaar.

In 2010 verkochten corporaties volgens vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff voor 130 miljoen euro aan woningen. Het gaat om verkoop van complete woningcomplexen.

DTZ Zadelhoff gaat ervan uit dat beleggers dit jaar voor 1,5 miljard euro aan woningen gaan kopen. Een groeiend deel daarvan wordt overgenomen van corporaties.

Vooral pensioenfondsen roeren zich dit jaar op de woningmarkt. In 2010 kochten zij nog niets van corporaties, maar in de eerste zes maanden van 2011 ging een op de tien verkochte complexen naar pensioenfondsen. Ook particuliere beleggers krijgen meer voet aan de grond bij corporaties. Deze beleggers kopen ook steeds meer nieuwbouw rechtstreeks van ontwikkelaars.

Pensioenfondsen richten hun pijlen vooral op nieuwbouw, waarbij de grote voorraad onverkochte woningen een aantrekkelijke prooi vormt. De verkopende ontwikkelaars nemen genoegen met minder marge in ruil voor het afwentelen van het verkooprisico. Voor beleggers betekenen de nieuwbouwwoningen scherpe aanvangsrendementen, omdat de onderhoudskosten nog vele jaren laag blijven. De verwachting is dat woningverkopen van corporaties aan beleggers de komende tijd verder aantrekken.

Reageer op dit artikel