nieuws

CNV-Bond mokkend achter beton-cao

bouwbreed

CNV Vakmensen en De Unie zijn morrend akkoord gegaan met de nieuwe beton-cao. Het eindbod van werkgevers vinden ze weliswaar onvoldoende, maar de crisis weerhoudt hen ervan actie te voeren. FNV Bondgenoten strijdt wel verder

Volgens bestuurder Arthur Bot van CNV Vakmensen heeft het bod van betonwerkgeversorganisatie BFBN “inhoudelijk niets te maken met een volwassen arbeidsvoorwaardenbeleid, maar zijn acties in deze sector nu onverantwoord”.

Om dat te benadrukken heeft Bot samen met zijn collega’s van De Unie een open brief opgesteld waarin werkgevers duidelijk wordt gemaakt dat in de toekomst verbeteringen noodzakelijk zijn op het gebied van arbeidsomstandigheden en modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Bot: “Deze stemverklaring is te beschouwen als een prelude op het volgende cao-overleg.”

Ongezond

Dat er nog veel te verbeteren valt in de betonindustrie staat voor Bot als een paal boven water. “Al jaren gaan de mensen er in deze sector op achteruit, zijn de arbeidsomstandigheden ongezond, is er weinig perspectief, werken er veel uitzendkrachten en buitenlanders die geen Nederlands spreken, is er een hoog ziekteverzuim en een sterke concurrentie en ga zo maar door.”

FNV Bondgenoten weigert in te stemmen met het eindbod van werkgevers. Vooral de geboden loonsverbetering van 3,5 procent over twee jaar, vindt de bond gezien de inflatie in Nederland, onder de maat. De FNV-bond wil nu per bedrijf betere afspraken afdwingen en sluit daarbij acties niet uit. Bij het Tilburgse betonbedrijf Oosterhoek Kemper hebben de werknemers inmiddels al een beter loon geëist.

“Dit kan altijd want de cao, getekend of niet, is een minimum waar per bedrijf alleen in positieve zin van afgeweken mag worden”, aldus bestuurder Piet Janssen van FNV Bondgenoten. Janssen weet dat het bij een aantal bedrijven niet al best gaat. Hij benadrukt echter dat dat niet het gevolg is van de cao of van de inzet van het personeel, maar van “de moordende prijsconcurrentie die bedrijven zelf aangaan en daarmee het bedrijf op het spel zetten”.

Reageer op dit artikel