nieuws

Burgemeester Ronde Venen vertrekt na miljoenenstrop

bouwbreed Premium

Burgemeester Marian Burgman van de gemeente De Ronde Venen is afgetreden. Ook wethouder Ingrid Lambregts legt haar functie neer. Reden hiervoor is een financiële strop van 15,5 miljoen euro rond twee grote bouwprojecten in de gemeente.

De burgemeester had naar eigen zeggen na het ontstaan van de economische crisis in 2008 “eerder moeten aansturen op een gedegen onderzoek naar de projectenportefeuille”, zei zij donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering.

Eerder bleek uit onderzoek van DHV dat de gemeente miljoenen moet toeleggen op een aantal projecten. Vooral de ramingen voor woningbouwprojecten Marickenzijde (950 woningen) en Estafette (540 woningen) in Wilnis en Mijdrecht blijken te optimistisch.

De grondexploitatie levert veel minder op dan de gemeente had gedacht. Om dit op te vangen moet de Utrechtse gemeente waarschijnlijk een flink aantal ruimtelijke projecten stilleggen.

Ook werden de gemeentesecretaris en de directeur van de afdeling Projecten op non-actief gesteld. “Door de verschillen in opvatting op de essentiële punten was voor het college duidelijk dat een dergelijk team helaas niet kon bestaan”, zegt Burgman hierover. Zij geeft wel toe dat het college wellicht wat laat in actie kwam. “Wij hebben vanaf het begin van de samenwerking moeten constateren dat zij onze zorg over de projecten niet deelden. De uitkomst van het DHV-onderzoek heeft ons helaas gesterkt in de opvatting dat hier wel degelijk eerder actie had moeten worden ondernomen.”

Hoe het verder gaat met de duurder uitvallende projecten, zal later blijken. De gemeenteraad van De Ronde Venen vergadert hier komende woensdag over.

Reageer op dit artikel