nieuws

Bouwgroep TBI grijpt opnieuw in bij verliesgevende dochter

bouwbreed

Bouwgroep TBI grijpt opnieuw in bij een verliesgevend dochterbedrijf. Voorbij Prefab Beton wordt ondergebracht bij andere bedrijven van het bouwconcern.

Het Amsterdamse Voorbij Prefab Beton wordt samengevoegd met TBI-zusterbedrijven Voorbij Funderingstechniek, Voorbij Beton Systemen, Voorbij Spantechniek en Mobilis. Voorbij Prefab Beton leed vorig jaar een verlies van 3,8 miljoen euro. Ingrijpen was noodzakelijk omdat het bedrijf verwachtte dat er in 2011 niet genoeg omzet zou worden behaald om de vaste kosten te dekken. Het stevende dit jaar af op een verlies van ruim 2 miljoen euro. De solvabiliteit kelderde afgelopen jaar van 30 naar 14 procent. Bij het binnen het concern verhangen van het prefab bedrijf gaan volgens TBI geen arbeidsplaatsen verloren. Doel is om meer synergie te creëren tussen fabricage en het heiwerk.

TBI heeft inmiddels directeur Dirk van Wagensveld aan de kant gezet. Interim-directeur wordt Erik Staps, die een verleden heeft bij Heijmans Beton- en Waterbouw en BAM Civiel.

Voorbij Prefab Beton behaalde in 2010 een omzet van 21,6 miljoen met 165 werknemers, waarvan 97 in vaste dienst.

Het prefabbetonbedrijf is leverancier van transformatorhuisjes, heipalen, wanden, balken en kolommen en contragewichten voor graafmachines. Het bedrijf zegt zich de komende jaren te gaan toeleggen op de productie van geluidsschermen, randelementen, stootplaten en brandwerende betonplaten voor tunnels en parkeergarages .

Voorbij Prefab Beton is niet de enige probleemdochter van TBI, het op vier na grootste bouwconcern van Nederland. Eerder deze maand werd Baas via een management buy-out afgestoten. In 2010 leed de kabel- en leidinglegger een verlies van 5 miljoen euro op een omzet van 80 miljoen.

De hele TBI groep behaalde vorig jaar een omzet van ruim 2 miljard euro, maar leed 33 miljoen verlies. Het bedrijf scoort van de vijftig grootste bouwbedrijven als een van de slechtste als het gaat om de verhouding bedrijfsresultaat/omzet (-1,9 procent). Bij heel TBI verdwenen 260 van de negenduizend banen.

Projectontwikkelaar Synchroon is een van de grootste brekebenen van het bouwconglomeraat uit Rotterdam. Vorig jaar leed de projectontwikkelaar een verlies van 40 miljoen euro. Op grondposities en niet verkochte nieuwbouwwoningen heeft de ontwikkelaar 56 miljoen euro moeten afschrijven. De omzet raakte de afgelopen jaren in een vrije val.

Behaalde Synchroon in 2006 nog een omzet van 245 miljoen euro, vorig jaar bleef de omzet steken op 51 miljoen. Na enkele reorganisaties is driekwart van het personeel verdwenen. Op dit moment werken er 27 medewerkers. Het ergste leed lijkt echter geleden.

“We verwachten dat Synchroon dit jaar weer zwarte cijfers schrijft”, aldus de woordvoerder van TBI. De projectontwikkelaar verwacht dit jaar ruim driehonderd nieuwbouwwoningen te verkopen.

Reageer op dit artikel